Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – αντί 0,25% που είχε προαναγγείλει τον προηγούμενο μήνα – αναμένεται να προχωρήσει αύριο, Πέμπτη, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, να… ζυγίζουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στα σχέδιά τους για τη λήψη δανείων.  

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η «σιδηρά κυρία» της κεντρικής τράπεζας αν και σε προηγούμενη ομιλία της είχε κάνει λόγο για σταδιακή προσέγγιση στο ζήτημα των επιτοκίων, εντούτοις τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβάλλουν τη λήψη πιο ριζικών λύσεων. Όπως προκύπτει από ανάλυση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούνιο, «αγγίζοντας» το 8,6% έναντι 8,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ευρωπαική Ένωση «σκαρφάλωσε» στο 9,6% από 8,8% τον Μάιο. Στη χώρα μας ανήλθε στο 11,6% από 10,5% αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση των επιτοκίων θα είναι πιθανότατα διπλάσια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, το β’ τρίμηνο του 2022 το ενδιαφέρον από πλευράς των εταιρειών για δάνεια ή άντληση πιστωτικών ορίων συνέχισε να αυξάνεται. Ειδικότερα, η ζήτηση δανείων συνέχισε να καθορίζεται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης, το οποίο πιθανότατα σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διακοπών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι πάγιες επενδύσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην καθαρή ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια, γεγονός που, με βάση την έρευνα, υποδηλώνει ενδεχόμενη αναβολή των επενδύσεων, υπό το βάρος του τρέχοντος αβέβαιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, η θετική συμβολή του γενικού επιπέδου των επιτοκίων στη ζήτηση δανείων ήταν μέτρια σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, η καθαρή ζήτηση μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά την άνοδο του πρώτου τριμήνου, ενώ η ζήτηση για καταναλωτική πίστη και λοιπές χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά συνέχισε να αυξάνεται σε καθαρούς όρους. «Η καθαρή μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων οφειλόταν κυρίως στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του γενικού επιπέδου των επιτοκίων, ενώ η αύξηση στη ζήτηση για καταναλωτική πίστη οφείλεται κυρίως στις δαπάνες για διαρκή αγαθά», σημειώνει η κεντρική τράπεζα και προσθέτει: «Για το γ’ τρίμηνο του 2022, οι τράπεζες αναμένουν καθαρή μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις, ισχυρή καθαρή μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και γενικά αμετάβλητη ζήτηση καταναλωτικής πίστης».

Στην Ελλάδα, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες, όσο και από τις μεγάλες. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση κεφαλαίων κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε εξαιτίας της χειροτέρευσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αλλά και του επιπέδου των επιτοκίων. Αξίζει να αναφερθεί πως το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στην ελληνικά αγορά στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), διαμορφώθηκε τον περασμένο Μάιο στο 2,60% και του σταθερού γύρω στο 2,65% (χωρίς την εισφορά του 0,12%), με το μέσο επιτόκιο στο σύνολο να διαμορφώνεται κοντά στο 3%. Τον Ιούνιο, τα αντίστοιχα επιτόκια ήταν αυξημένα κατά περίπου 40 μονάδες βάσης. Για το γ’ τρίμηνο του 2022 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Οι εκταμιεύσεις στο 6μηνο  

Τους πρώτους έξι μήνες του 2022 οι εγχώριες τράπεζες προχώρησαν σε εκταμιεύσεις, ύψους 550 εκατ. ευρώ για το στεγαστικό και 1,1 δισ. ευρώ για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. 

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο newmoney, οι στόχοι που είχαν τεθεί από τις διοικήσεις των τεσσάρων Ομίλων, αντιστοιχούν σε εκταμιεύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά και 1,7 δισ. ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με τις εκτιμήσεις να συντείνουν πως ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο θα υπάρξει υπέρβαση.   

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν προειδοποιεί για μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Στο net metering ο δήμος Πρεσπών με τρεις συμβάσεις με τη ΔΕΗ

Βρετανία: Στο 9,4% ο πληθωρισμός – Ρεκόρ 40ετίας εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων