Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 8,9%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 7%. Στις ΗΠΑ στο 8,5%. Στην Εσθονία στο 15,2%. Στην Τουρκία στο 61%. Στη Ρωσία στο 16,7%. Στις Φιλιππίνες στο 4%. Στη Νότια Κορέα στο 4%. Στην Ινδία στο 7%. Στην Ταϊλάνδη στο 5,7%. Στη Βραζιλία στο 9,7%. 

Το κύμα ανατιμήσεων δεν αποτελεί πρόβλημα της Δύσης. Αποτελεί πρόβλημα όλου του κόσμου. Από την Ασία έως τις ΗΠΑ, από τη Νότια Αμερική έως την Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα συγχρονισμό πληθωριστικό ξέσπασμα, με τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια να βρίσκονται στα ύψη. 

Μέχρι πρότινος, η περιοχή της Ασίας φαινόταν ότι είχε «γλιτώσει» από τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών. Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου σε Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Νότια Κορέα απέδειξαν ότι το πρόβλημα εκτείνεται πλέον και προς ανατολάς,  

Η Νέα Ζηλανδία, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει το φαινόμενο, έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από 1% στο 1,5%) -η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 ετών. Και το χειρότερο είναι ότι το κόστος μεταποίησης επιταχύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που υποδηλώνει ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας. 

Μαζικές αυξήσεις επιτοκίων

Οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποτιμούν το σενάριο του ενισχυμένου πληθωρισμού, το οποίο εκτός απροόπτου θα συνεπάγεται την  αύξηση των επιτοκίων σ΄ όλη την περιοχή της Ασίας. Ό,τι δηλαδή, συνέβαινε πριν μερικούς μήνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

Οι αποδόσεις των ασιατικών κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα, με τη Νότια Κορέα να καταγράφει τη μεγαλύτερη επιδείνωση. Συνολικά οι αποδόσεις στην περιοχή της Ασίας είναι οι χειρότερες από το 2013, σε μια ένδειξη ότι οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα σπεύσουν να αυξήσουν τα επιτόκια για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό και να στηρίξουν τα εθνικά νομίσματα.  

Το σημείο καμπής συναντάται στην απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων. Οι υψηλές τιμές σε ενέργεια και καύσιμα, σε συνδυασμό με το πρόβλημα προμήθειας σιτηρών (Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές της αγοράς), τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα ακριβά λιπάσματα, έχουν οδηγήσει τον κλάδο των τροφίμων σε μια ολοένα και εντεινόμενη πληθωριστική μέγγενη. 

Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας, η εν λόγω κατάσταση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό της περιοχής στο 3,7% για το 2022, δηλαδή μία ολόκληρη μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. 

Τα χειρότερα είναι μπροστά

Τον προηγούμενο μήνα, υπό τον φόβο αύξησης των επιτοκίων, οι εκροές κεφαλαίων από την Ασία (με εξαίρεση την Κίνα) ξεπέρασαν τα 22 δισ. δολάρια, αποτελώντας το μεγαλύτερο sell off από τον Μάρτιο του 2020. 

Στην Ινδία, τη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Μία τσάντα με διάφορα λαχανικά κοστίζει πλέον 450 ρούπια ή σχεδόν 6 δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 80% σε σχέση με μερικές εβδομάδες νωρίτερα.  

Αυτή η κατάσταση έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αναπροσαρμόσει πλήρως τη στρατηγική της, η οποία εφεξής εστιάζει στην ανακοπή του πληθωρισμού και όχι στην στήριξη της ανάπτυξης. Και γι’ αυτό, η αύξηση των επιτοκίων και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αποτελούν μονόδρομος.  

Στην Κίνα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 8,3% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία ενισχύθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.  

Οι κεντρικές τράπεζες σε Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα. Αμφότερες αναμένεται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου πληθωρισμού, ο οποίος αντανακλάται εντονότερα στην ενέργεια.  

«Η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ασίας θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των καυσίμων, ενώ το lockdown στη Σαγκάη “φρενάρει” το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου» εξηγεί ο Chang Shu, αναλυτής οικονομολόγος του Bloomberg Economics για την Ασία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η ΕΚΤ (αυτή τη φορά) δεν μπορεί να σώσει την Ευρωζώνη

Οι 5 λόγοι που προκαλούν καθίζηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Θέλετε να καταλάβετε γιατί η Τουρκία έχει πληθωρισμό 60%; Ρίξτε μια ματιά στα… δαμάσκηνα