«Πρέπει να περικοπούν κάποιοι δασμοί» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνα, γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στις βλέψεις τον ΗΠΑ, καθώς έχουν προγραμματίσει την επιβολή νέου γύρου δασμών για τις 15 Δεκεμβρίου. Ο νέος γύρος δασμών εκτιμάται ότι θα καλύψει κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 156 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της «φάσης 1» της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμενόταν αρχικά τον Νοέμβριο.

«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν στη φάση 1 της συμφωνίας, θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθούν οι δασμοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, τονίζοντας την στενή επικοινωνία που έχουν οι δύο πλευρές.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών για θέματα εμπορίου βρίσκονται σε συνομιλίες για «βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος», όπως οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η μεταχείριση από το Πεκίνο της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, θέματα που φαίνεται να σκιάζουν τις προοπτικές για μια άμεση συμφωνία με σκοπό να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους.

Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι τα αμερικανικά νομοθετήματα, που ζητούν πιο αυστηρή απάντηση στη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, θα επηρεάσουν τη διμερή συνεργασία. Αλλά «δεν υπάρχει λόγος πανικού», καθώς οι συνομιλίες δεν σταμάτησαν, δήλωσε σήμερα στο Reuters Κινέζος αξιωματούχος που συμβουλεύει το Πεκίνο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Και οι δύο ηγέτες μίλησαν για την επίτευξη μιας συμφωνίας και οι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν τώρα τις εργασίες αυτές», δήλωσε η πηγή, που θεωρεί απίθανο η Κίνα να ανταπαντήσει στα αμερικανικά νομοθετήματα δημοσιεύοντας τη λεγόμενη «λίστα με αναξιόπιστες οντότητες» που στόχο έχει να τιμωρήσει εταιρίες που θεωρούνται ότι ζημιώνουν τα κινεζικά συμφέροντα. Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα φέτος, ο Γκάο δήλωσε ότι δεν έχει άλλες πληροφορίες επί του παρόντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα προχωρούν «πολύ καλά», με τα σχόλιά του να ακούγονται πιο θετικά σε σχέση με τις δηλώσεις τους μια ημέρα νωρίτερα όταν είπε ότι η συμφωνία ίσως πρέπει να καθυστερήσει έως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.