Αύξηση της τάξης του 4,3% κατέγραψαν οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,7 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι και αυξήθηκαν επίσης ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της χώρας στο εξωτερικό, έδειξαν επίσημα στοιχεία της Bundesbank τα οποία αναλύθηκαν από το ινστιτούτο IW.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τις ανησυχίες ότι οι γερμανικές εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μειώσουν την έκθεσή τους και την απότομη περικοπή των επενδυτικών εγγυήσεων για τη χώρα.

Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει τόσα στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια όσο τα προηγούμενα έξι χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου IW την οποία εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters.

Ωστόσο, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από επανεπενδυμένα κέρδη και οι εταιρείες έχουν επίσης αποσύρει κεφάλαια, δίνοντας μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών και της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο οικονομολόγος του IW, Juergen Matthes, στην έκθεση.

«Άλλες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποστηρίζουν τη θέση ότι ορισμένες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη δέσμευσή τους με την Κίνα ή ακόμη και να αποχωρήσουν εντελώς».

Το ποσοστό των γερμανικών επιχειρήσεων οι οποίες εξέρχονται από την κινεζική αγορά ή σκέφτονται να το κάνουν έχει υπερδιπλασιαστεί σε 9% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Οι συνολικές γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν πέρυσι στα 116 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στο χείλος της ύφεσης, αναφέρει η έκθεση του IW.

Οι επενδύσεις στην Κίνα ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό αυξήθηκαν πέρυσι στο 10,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ασίας παρέμειναν στάσιμες σε περίπου 8%.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Αν και θέλει να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα, η χώρα παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της για όγδοη συνεχή χρονιά το 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι πολιτικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην Κίνα, με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του κ. Σολτς να επιδιώκουν λιγότερο επιθετικές περικοπές από τους ελάσσονες εταίρους του συνασπισμού, τους κεντρώους – κεντροδεξιούς Ελεύθερους Δημοκράτες και τους κεντροαριστερούς-οικολόγους Πράσινους.

Ο κ. Σολτς θα ταξιδέψει στην Κίνα με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις 15 έως τις 16 Απριλίου, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό τον μήνα άτομο το οποίο εμπλέκεται στον σχεδιασμό της επίσκεψης.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρωτογενές πλεόνασμα, στα 2,1 δισ.

«Ψηφιακές Συναλλαγές»: Έρχονται τα νέα voucher για την αγορά και διασύνδεση των POS

Πολυτελή σκάφη αναψυχής: Διετία ρεκόρ για ενοικιάσεις – Ξεπέρασαν τις 7.000 (γραφήματα + pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ