Απάντηση στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα αλλά και στα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τους πέντε Έλληνες, τρεις στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς, -παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης-,που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, θα επιδιώξει να δώσει η σχετική έρευνα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στο μοιραίο λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα, προκλήθηκε έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση που είχε πλαγιομετωπικά μαζί του ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «δυστύχημα», εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα εξετάσει σοβαρά και το ενδεχόμενο ύπαρξης τρομοκρατικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι πως στις σχετικές έρευνες θα εμπλακεί και ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο πρόκειται μάλιστα να μεταβεί και στον τόπο του συμβάντος προκειμένου να αξιοποιηθούν πηγές και πληροφοριακά δεδομένα από την περιοχή, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως και χωρίς άλλες υπόνοιες, ότι πρόκειται για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και όχι για ένοπλη επίθεση, δολιοφθορά ή ακόμη και ενέδρα που μπορεί να στήθηκε και να οργανώθηκε πιθανόν και από κέντρα εκτός Λιβύης, τα οποία επειδή διατηρούν ζωτικά συμφέροντα στη χώρα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτύξουν βραχίονες ακόμη και στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για περιοχές που κατά βάση ελέγχονται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, με τον οποίο η χώρα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Ο ίδιος ο Χαφτάρ μάλιστα φέρεται να εγγυήθηκε στην ελληνική πλευρά την ασφάλεια των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής, παρέχοντας για το σκοπό αυτό ένοπλη συνοδεία.

Πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το μικρό λεωφορείο που μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες βρισκόταν ένα αυτοκίνητο συνοδείας ενώ ένα δεύτερο συνοδευτικό τζιπ ήταν στο τέλος της μικρής φάλαγγας. Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν μέσα στο λεωφορείο που συγκρούστηκε με το διπλοκάμπινο φορτηγό όπου βρισκόταν η εξαμελής οικογένεια των Λίβυων, που μετρά επίσης τρεις νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr