Πυρετός, ενοχλητικός βήχας, πονόλαιμος, κόπωση, απώλεια γεύσης και όσφρησης, αυτά ήταν τα βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού όταν πρωτοεμφανίστηκε στις ζωές μας στις αρχές του 2020. Από τότε, αρκετές νέες μεταλλάξεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τη Δέλτα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο και να απειλεί την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Πλέον, πολλά από τα «κλασικά» συμπτώματα της Covid έχουν διαφοροποιηθεί. O εμβολιασμός όχι μόνο αποτρέπει τη νόσο, τη βαριά νοσηλεία και το χειρότερο σενάριο του θανάτου, αλλά μπορεί επίσης να βάλει «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, περιορίζοντας τον αριθμό των νέων μεταλλάξεων, άρα και των παραλλαγών (στελεχών) του που δυνητικά θα μπορούσαν να διαφεύγουν από τα αντισώματα.

Πράγματι, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων οι οποίοι παρόλα αυτά κόλλησαν. Τα συμπτώματα ωστόσο, ήταν πολύ πιο ήπια και κατάφεραν να αναρρώσουν πολύ πιο σύντομα σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν ακόμη προλάβει να εμβολιαστούν.

Ποια είναι λοιπόν, τα συμπτώματα της Covid – 19 που εντοπίζονται πιο συχνά σήμερα;

Η Zoe Covid Symptom, πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισε τα 5 πιο συχνά συμπτώματα των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με το CNBC, τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν ανάλογα με το εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, εάν έχετε κάνει μόνο την πρώτη δόση ή εάν δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί.

Συμπτώματα σε πλήρως εμβολιασμένους

 1. Πονοκέφαλος
 2. Καταρροή
 3. Φτέρνισμα
 4. Πονόλαιμος
 5. Ανοσμία 

Με βάση τη μελέτη, τα «κλασικά» συμπτώματα της Covid όπως ανοσμία, πυρετός και δύσπνοια κατατάσσονται πλέον στις θέσεις 5, 12 και 29 αντίστοιχα της λίστας με τα πιο συχνά συμπτώματα. Ο επίμονος βήχας κατατάσσεται σήμερα στη θέση 8 γεγονός που σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι πια το νούμερο ένα σύμπτωμα για να διαπιστώσετε εάν έχετε κολλήσει κορωνοϊό. 

Συμπτώματα έπειτα από μία δόση εμβολίου

Η λίστα διαφοροποιείται εάν είστε εμβολιασμένος με μία μόνο δόση του εμβολίου όπως διαπιστώνεται παρακάτω:

 1. Πονοκέφαλος
 2. Καταρροή
 3. Πονόλαιμος
 4. Φτέρνισμα
 5. Επίμονος βήχας

Στην περίπτωση αυτή, ένα από τα πιο «κλασικά» συμπτώματα της Covid- 19, ο επίμονος βήχας, βρίσκεται ξανά στην πρώτη πεντάδα των πιο συχνών συμπτωμάτων αυτής της περιόδου.

Συμπτώματα εάν δεν έχετε εμβολιαστεί ακόμη

Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί ακόμη, τα συμπτώματα φαίνεται πως μοιάζουν περισσότερο με τα κλασικά συμπτώματα της νόσου. «Ωστόσο μπορούμε να διακρίνουμε ορισμένες μικρές αλλαγές από την πρώτη παραλλαγή της Covid-19 πριν από ένα χρόνο» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην έρευνα.

 1. Πονοκέφαλος
 2. Πονόλαιμος
 3. Καταρροή
 4. Πυρετός
 5. Επίμονος βήχας

Τα κρούσματα που εντοπίζονται ωστόσο, πλέον αφορούν ως επί το πλείστον άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται δεν έχει επίσης εμβολιαστεί.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος- Τι θα πληρώνουν οι καταναλωτές

Ισραήλ: Eτοιμάζεται για νέα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια προς την Ελλάδα

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας