Διεθνή

Κορωνοϊός: Σε ποια χώρα έφερε έλλειψη στις πλαστικές συσκευασίες

  • newsroom


Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα, καθώς επίσης την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων

Αισθητή είναι η έλλειψη σε πλαστικές συσκευασίες στη Γερμανία, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δυσκολίες υπάρχουν ακόμη και στην παραγωγή προϊόντων όπως οι πλαστικές μεμβράνες, με τις οποίες προστατεύονται αρκετά τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τη DW, για την παραγωγή μιας μεμβράνης οι μικρομεσαίες εταιρείες συσκευασίας στη Γερμανία εξαρτώνται από ύλες όπως η νάφθα, ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου, που με τη σειρά του εξαρτάται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και τις χημικές βιομηχανίες στη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.

«Οι βιομηχανίες παραγωγής συσκευασιών είναι δικτυωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, η εξάρτηση από παραγωγούς πρώτων υλών είναι μεγάλη. Αν κάπου παρουσιαστούν για κάποιο λόγο προβλήματα, τότε καθυστερεί η όλη διαδικασία. Οι περισσότερες μονάδες στη Γερμανία δηλώνουν στην παρούσα φάση ικανοποιημένες ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη ζήτηση», εξηγεί στη DW η Μάρα Χάνκερ, εκπρόσωπος και διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας.

Η DW αναφέρει επίσης ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους εκτοξεύθηκαν οι τιμές σημαντικών υλών για τη βιομηχανία πλαστικών, όπως η πολυαιθυλίνη (+35%), αλλά και η πολυουρεθάνη, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 50%.

Κατά τη Μάρα Χάνκερ, η πανδημία ευθύνεται και για την έλλειψη πρώτων υλών, η οποία στη Γερμανία είναι εμφανής τόσο στην παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα, όσο και στον ιατρικό τομέα: «Υπάρχουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των γερμανικών εταιρειών με διογκωμένη πολυστερόλη, το γνωστό φελιζόλ, χάρη στο οποίο μεταφέρονται ασφαλώς και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε τέτοια υλικά είναι διαθέσιμα, για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση».

Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση δεν αναμένεται να εκτονωθεί πριν το φθινόπωρο.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» που αφήνουν έξω δικαιούχους

Ετσι θα είναι η νέα ξενοδοχειακή άφιξη πολλών… αστέρων από τον Ιούλιο στην Ομόνοια

Ισπανία: Θα δοκιμάσει πιλοτικά το μοντέλο «τέσσερις εργάσιμες ημέρες»