Στο (πολύ) ευρύ κοινό, ο Αυστραλός Κρεγκ Ράιτ έγινε γνωστός από το Ανώτατο Βρετανικό δικαστήριο που απεφάνθη ότι δεν είναι αυτός ο «εφευρέτης του Bitcoin», όπως ισχυριζόταν. Στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, αλλά και στην αυστραλιανή Δικαιοσύνη, ωστόσο, ο Ράιτ είναι παλιός γνωστός, όχι μόνο για τον ισχυρισμό του ότι είναι ο Σατόσι Νακαμότο, αλλά και από το (υποτίθεται) ότι έχει στη διάθεσή του τρεις υπερ-υπολογιστές που παράγουν αδιάκοπα bitcoin, ότι θα έφτιαχνε (πάλι υποτίθεται) την πρώτη παγκόσμια τράπεζα bitcoin, καθώς και μια σειρά υποθέσεών του με την αυστραλιανή Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων…

Όταν κανείς ρώταγε το Bard, το σύστημα ΑΙ της Google για τον Ράιτ, αυτό απαντούσε ότι «στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας υπολογιστών, ο Craig Wright εμφανίστηκε το 2013 ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με τολμηρούς, συχνά αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς και αμφισβητήσιμες, αν όχι δόλιες, επιχειρηματικές συναλλαγές. Ένας από τους πιο διαβόητους ισχυρισμούς του αφορούσε την κατοχή όχι λιγότερων από πέντε υπερυπολογιστών που φέρονται να είναι αφιερωμένοι στην εξόρυξη και την έρευνα του Bitcoin. Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, αποδείχθηκαν κατασκευασμένοι, οδηγώντας σε μια παρατεταμένη νομική και οικονομική μάχη μεταξύ του Ράιτ και της Αυστραλιανής Φορολογικής Υπηρεσίας (ATO)».

Η βρετανική Δικαιοσύνη τώρα εκτιμά ότι τη χρησιμοποιούσε ως όχημα για απάτη. Για παράδειγμα, εάν κάποιος… τόλμαγε να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του ότι εκείνος εφηύρε το bitcoin το 2008, τον έσυρε στα δικαστήρια, απαιτώντας παχυλές αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτή η δίκη ξεκίνησε από την προσφυγή του Crypto Open Patent Alliance (COPA) εναντίον του Ράιτ, με σκοπό να τον σταματήσει από το να μηνύει προγραμματιστές και bitcoin developers, ως ο συγγραφέας του “Bitcoin white paper” και άρα ο εφευρέτης του, μηνύσεις και αγωγές τις οποίες, αν κέρδιζε, θα αξίωνε αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό, είναι κάτι που δεν θα ξανακάνει, καθώς τώρα, ο δικαστής έκρινε ότι δεν είναι ο Σατόσι Νακαμότο και έκανε λόγο για απάτη. Και ο εκπρόσωπος της Crypto Open Patent Alliance με την οποία συγκρουόταν ο Ράιτ, αφού τον κατηγόρησε ότι πλαστογράφησε έγγραφα ακόμα και από τη συγκεκριμένη δίκη (!) αναφέρει ότι  «Ο Δρ Ράιτ διέπραξε σοβαρή απάτη εις βάρος του δικαστηρίου υπερασπιζόμενος την εν λόγω αξίωση. Ο Δρ Ράιτ είπε ψέματα και ψέματα και ψέματα»…

Ο ίδιος ο Ράιτ πάντως, στην τελική του αγόρευση, συνέχισε να επιμένει ότι διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες, γνώσεις και προσόντα για να έχει δημιουργήσει το bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi και ότι οι ισχυρισμοί περί πλαστογραφίας σε βιομηχανική κλίμακα βασίζονται σε παρερμηνείες των εργασιακών πρακτικών του και στην προκατάληψη των μαρτύρων εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Βασιλειάδης-Monovant: Το πρώτο phygital ρολόι στον κόσμο είναι ελληνικό

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «πρωταγωνιστές» Βωβό και Kochen (pics)

Τιμ Μπέρνερς Λι: Τι προβλέπει ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού για το μέλλον της τεχνολογίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ