Με κομμένη την ανάσα και με φόντο την ενεργειακή κρίση παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση και ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή μιας πολεμικής σύγκρουσης.  Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι η Μόσχα στέλνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία γεγονός που δείχνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. «Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.

Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί και την Λευκορωσία

Οι αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως άκουσε ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι η ημέρα μίας ρωσικής εισβολής. Η Μόσχα υποστήριξε ότι ήταν έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση για την εκτόνωση της κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ σημείωναν πως η Ρωσία ενίσχυε τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στην Ρωσία ο Ολαφ Σολτς

Στη Μόσχα μεταβαίνει μετά το Κίεβο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt, ο Σολτς θα μπορούσε να επισημάνει ενώπιον του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή στο εγγύς μέλλον. Ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο του οποίου η Ρωσία θα λάμβανε τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία «τα επόμενα δέκα χρόνια» έχει συζητηθεί στον κύκλο του Όλαφ Σολτς ως «νοητικό πείραμα» και όχι ως συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη» τόνισε ο Σολτς κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου και επιχείρησε να «εξευμενίσει» την ουκρανική ηγεσία, η οποία δεν έχει κρύψει την οργή της σχετικά με την άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία με αμυντικά όπλα, αλλά και να λάβει πιο σαφή στάση ως προς τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να «αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» και «να λάβει άμεσα βήματα προς αποκλιμάκωση», ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα το Κίεβο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στο Κίεβο. Στο σημείο-κλειδί της συνάντησης, τον Nord Stream 2 που αποτελεί και βασικό πεδίο τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από πλευράς του ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό ως «γεωπολιτικό όπλο».

Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την ουκρανική κρίση και τις «αυξημένες εικασίες» για μία στρατιωτική σύγκρουση, προτρέποντας τους ηγέτες του κόσμου να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν την κατάσταση. «Πολύ απλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ούτε καν την πιθανότητα μίας τέτοιας καταστροφικής αντιπαράθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφότου γευμάτισε με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ήρθε η ώρα για εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει χώρος για εμπρηστική ρητορική. Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να μειώσουν την ένταση, όχι να τη φουντώσουν», είπε ο Γκουτέρες. Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Ακολούθως διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει «πλήρως αφοσιωμένος τις επόμενες ώρες και ημέρες» στην ουκρανική κρίση.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να «απέχουν στις διεθνείς σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας για μία αντιπαράθεση δεν είναι ένα βήμα που υπερβαίνει μία γραμμή, είναι μία βουτιά στον γκρεμό», τόνισε ο Γκουτέρες. «Συνοπτικά, η έκκληση μου είναι η εξής: Μην απορρίψετε την ειρήνη», συμπλήρωσε. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκκένωση ή τη μετεγκατάσταση των περίπου 1.600 υπαλλήλων του στην Ουκρανία, εκ των οποίων 220 είναι ξένοι υπήκοοι και σχεδόν 1.400 είναι Ουκρανοί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο. 

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Φόβοι για «στάση πληρωμών» στους λογαριασμούς

Κωνσταντίνος Τσεκλένης: Στα «δίχτυα» των πλειστηριασμών για το νεοκλασικό στο Μεταξουργείο (pics)

Το πράσινο φως στην Εθνική Ασφαλιστική και τα νέα φλερτ στις Ασφάλειες, τα μυστήρια της Imerys και τα κανόνια της αγοράς