Οδηγίες προς όλους τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εκδίδουν η Γερμανία, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά και τις τελευταίες κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων και την έκκληση της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μόλις εκδηλωθεί μία ρωσική επίθεση, που μπορεί μάλιστα να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, θα είναι πολύ αργά για επαναπατρισμούς. Αλλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δραματικές προειδοποιήσεις που απευθύνει η Ουάσιγκτον. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για σενάρια πανικού, η δε Ρωσία βλέπει μία οργανωμένη «επιχείρηση προπαγάνδας» πίσω από τις αμερικανικές πιέσεις.

Η κατάσταση στη Ρωσία

Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αυτές τις μέρες το πιο σημαντικό θέμα δεν είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά οι… χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και κυρίως οι μεγάλες διακρίσεις για τους Ρώσους αθλητές, αλλά και το σκάνδαλο ντόπινγκ που αίφνης προέκυψε με «πρωταγωνίστρια» την 15χρονη αθλήτρια του πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα. Στα τελευταία θέματα των δελτίων περιλαμβάνονται οι ανταποκρίσεις από την εμπόλεμη περιοχή στο Ντονέτσκ, με τους κατοίκους να δηλώνουν ότι «ανησυχούν για πιθανή προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων». Ακολουθεί πολιτικό σχόλιο, στο οποίο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καλείται να δει από κοντά τον «ανθρώπινο πόνο, αλλά όχι μόνο στην ουκρανική πλευρά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.000 άνθρωποι στην εμπόλεμη ζώνη. Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές. Οι ντόπιοι λένε ότι, σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης, ελπίζουν να παρέμβουν τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν «για να τους σώσουν». Περίπου 125.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα.

Η κατάσταση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισημαίνει ότι από το 2014 η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Υποστηρίζει όμως ότι τα σενάρια κλιμάκωσης που επικαλείται η Δύση μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν τη χώρα του. «Ο πανικός μας είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τους εχθρούς μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας μάλιστα ότι «θα ήταν ευγνώμων, εάν μπορούσε κάποιος να του δώσει συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία για επικείμενη ρωσική εισβολή».

Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει συντονίσει τις ενέργειές της με το ίδιο το Κίεβο. Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας συνεδρίασε στο Χάρκοβο, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά δεν έλαβε αποφάσεις για έκτακτα μέτρα. «Όταν τα σχέδια του εχθρού δημοσιεύονται, τότε αχρηστεύονται», δηλώνει μέσω Facebook η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλίχαρ. Η καθημερινότητα στο ίδιο το Κίεβο δεν προμηνύει κάτι ανησυχητικό. Ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, τα καφέ είναι γεμάτα, πλανόδιοι μουσικοί συμπληρώνουν την εικόνα.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle