Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο Σεργκέι Λαβρόφ τα στοιχεία που περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε στη Ρωσία η Ουκρανία, όπως υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία τροποποίησε προηγούμενες προτάσεις της που διατυπώθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 Μαρτίου 2022.

«Η ουκρανική πλευρά υπέβαλε στη διαπραγματευτική ομάδα τα προσχέδια συμφωνιών της, τα οποία σαφώς αποκλίνουν από τις σημαντικότερες προβλέψεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε σύμφωνα με το BBC.

«Αυτή η αδυναμία διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις του Κιέβου, τη θέση του για παράταση, ακόμη και υπονόμευση των συνομιλιών απομακρυνόμενο από την κατανόηση η οποία επιτεύχθηκε», συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο κείμενο των προτάσεων που είχαν γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε αποκλείσει από τις εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφικής ακεραιότητας που ζητάει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ενώ στο νέο έγγραφο που παρουσίασε χθες αυτό το σημείο απουσιάζει.

Επίσης, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το Κίεβο ζητούσε οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτούν απευθείας για την Κριμαία και το ουκρανικό Ντονμπάς, την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας που η Μόσχα αναγνώρισε τις αρχές των αυτονομιστών αμέσως πριν ξεκινήσει τον επίθεσή της.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, το Κίεβο υπαναχώρησε από έναν όρο που προέβλεπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εναντιωθεί σε οιεσδήποτε μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. «Βλέπουμε με αυτό πως το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, που ωθούν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις μάχες», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ακόμη, επισήμανε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες, αλλά πιέζοντας για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της σε οποιαδήποτε συμφωνία. «Παρόλες τις προκλήσεις, η ρωσική αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ωθώντας για το δικό μας προσχέδιο συμφωνίας που περιγράφει σαφώς και πλήρως τις αρχικές και βασικές θέσεις και απαιτήσεις μας», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι απαραίτητες, αλλά παράλληλα δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ απέρριψε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως ο Λαβρόφ δεν συμμετέχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις και πως οι δηλώσεις του έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα των ρωσικών προσπαθειών να αποσπάσει την προσοχή από τα γεγονότα στην πόλη Μπούκα.

Διαβάστε ακόμη

14η αξιολόγηση: Πάνε 3 μήνες πίσω οι δεσμεύσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις

Celestyal Cruises: Σε ρότα ανάπτυξης με αγορές κρουαζιερόπλοιων για την ενίσχυση του στόλου της

Πώς είδαν Goldman Sachs και Axia το νέο business plan της Πειραιώς