Διατάγματα για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τελετή που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», είχε αναφέρει συγκεκριμένα η ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση αυτήν τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, μεσολαβητές στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους».

Σε ένα διάγγελμα γεμάτο ιστορικές αναφορές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε αρκετά για τη σοβιετική ιστορία και τον σχηματισμό της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο καλοκαίρι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δημοσιεύσει ένα δοκίμιο για την Ουκρανία και τη σχέση της με την ιστορία της Ρωσίας, γεγονός που θεωρήθηκε ευρέως ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της πίεσης στη χώρα.

«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία και για την ακρίβεια από τους Μπολσεβίκους, την κομμουνιστική Ρωσία», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917.

Τότε, στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, ο Στάλιν ήδη είχε προσαρτήσει στην ΕΣΣΔ και μεταφέρει στην Ουκρανία κάποιες εκτάσεις γης που πριν ανήκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Και το 1954, για κάποιον λόγο ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε η σοβιετική Ουκρανία».

«Η Ουκρανία έκλεψε φυσικό αέριο από τη Ρωσία»

Ακόμη, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών και πως η χώρα του έχει πάντα ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έκλεψε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πως χρησιμοποίησε την ενέργεια για να την απειλήσει. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χώρα αποικία των ΗΠΑ με καθετώς – μαριονέτα, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιας κρατικής υπόστασης.

Καταδικάζει ο Όλαφ Σολτς

Τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος όπως αναφέρει η γερμανική Καγκελαρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ, που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης, ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Όλαφ Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

Έτοιμη για σθεναρή αντίδραση δηλώνει η ΕΕ

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί. «Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις που θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμη, ανέφερε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ο άλλος «πόλεμος» – Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ξαναμοιράζεται

Χρηματιστήριο: Οι διεθνείς αναταράξεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πίσω στις 950 μονάδες

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στο διάγγελμα Πούτιν