Τη διαβεβαίωση ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους εδώ και μήνες «θα φτάσει στην Ουκρανία», έδωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, υποσχόμενος ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί.

Η βοήθεια, ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο από τα τέλη του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να πιέζονται ακόμη περισσότερο οι Ουκρανοί στρατιώτες, απέναντι σε έναν καλύτερα εξοπλισμένο και μεγαλύτερο αντίπαλο.

«Από τη δική μας σκοπιά, αισιοδοξούμε ότι θα το πετύχουμε. Θα φέρουμε αυτήν τη βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Σάλιβαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γέρμακ.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την άφιξη της βοήθειας, επισήμανε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητιέται κάποιο «σχέδιο Β», δηλαδή η ιδέα ότι η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί υπό τη μορφή δανείου.

Ο Γέρμακ είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν για τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, καθώς και την ειρηνευτική σύνοδο που το Κίεβο ευελπιστεί ότι θα γίνει φέτος την άνοιξη στην Ελβετία. Στη σύνοδο, όπου θα παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να καλέσει τη Ρωσία. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, κάτι που η Ρωσία έχει ήδη απορρίψει.

Ο Γέρμακ είπε ωστόσο ότι πιστεύει πως η Κίνα, που θεωρείται σύμμαχος της Μόσχας και έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα λάβει μέρος στη σύνοδο. Η συμμετοχή του Πεκίνου θα συνιστούσε μεγάλη διπλωματική νίκη για την Ουκρανία.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Όλονγκρεν, ανακοίνωσε από το Κίεβο ότι η χώρα της θα δώσει 350 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά πυρομαχικών για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και για προηγμένα, αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε στην ΕΕ να υπάρξει στήριξη στις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας από τα έσοδα που προκύπτουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Με ούριο άνεμο ξεκίνησε η κρουαζιέρα (pics + πίνακας)

Google: Γιατί το chatbot της δεν θα απαντά σε ερωτήσεις για εκλογές

Bulgartransgaz: Διαγωνισμός για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ