Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κλιμάκωση. Απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της», η εφημερίδα Libération σημειώνει ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού που καλπάζει, ο Πρόεδρος Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας.

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έγινε νευρικός. Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτό το ρητορικό παιχνίδι», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Αν αυτός είναι ένας από τους στόχους του Ερντογάν, ένας άλλος είναι η «επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από το 1974 ή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Το δημοσίευμα εξηγεί την τουρκική ιδέα της «Γαλάζιας πατρίδας» και επικαλούμενο διπλωματική πηγή σημειώνει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τον Νοέμβριο 2019, «είναι παράνομο και αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας».

«Κατά βάθος, ο Ερντογάν επιχειρεί να δώσει ένα νομικό πλαίσιο στην ιδέα του για τη “Γαλάζια Πατρίδα”. Θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον ρόλο που παίζει εκεί και το προηγούμενο που δημιούργησαν οι Ρώσοι, έχει μια ευκαιρία να προωθήσει την παράνομη θέση του», αναφέρει τέλος στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι «η εγγυήτρια της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη

Θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια – Ιρανικό τάνκερ δίπλα στο ελληνικό Prudent Warrior έτοιμο να πάρει το φορτίο του

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία

Τι αλλάζει η ιστορική συμφωνία για την αύξηση των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη (πίνακες + pic)