Συνέχεια στο sell off των ομολόγων δίνουν οι traders, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον τα κρατικά αξιόχρεα, εν όψει των εκτιμώμενων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης.  

Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα αποφασιστεί μια νέα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του πληθωριστικού φαινομένου. Το βασικό ερώτημα, βέβαια, συνίσταται στο πόσο μεγάλη θα είναι. 

Οι επενδυτές, πλέον, δεν αποκλείουν η αύξηση του επιτοκίου να φθάσει τις 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 0,75%), ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για αναθεώρηση κατά 50 μονάδες βάσης. Βέβαιη χαρακτηρίζεται και μια νέα νομισματική παρέμβαση τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 1981 (8,6%).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου από το 2011, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για μια αλλαγή των 25 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 0% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%), ενώ ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις (π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης) αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα.   

Ας σημειωθεί ότι τα μεγάλα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.     

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ανησυχία για τον κίνδυνο ύφεσης επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65% και να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017. Tα spreads, παράλληλα, -δηλαδή η απόκλιση με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας- καθορίζονται στις 302 μονάδες βάσης (υψηλό τριών ετών). 

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι μόνο ελληνικό. Το 10ετές της Ιταλίας αυξάνεται σήμερα άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014, με τα spreads να κυμαίνονται στο υψηλότερο σημείο από το 2020. Την ίδια ώρα, στο 3% καθορίζεται η απόδοση για το ισπανικό, στο 3,3% για το κυπριακό, στο 3% για το πορτογαλικό και στο 2,3% για το ιρλανδικό. 

Όσον αφορά το πάλαι ποτέ κραταιό γερμανικό ομόλογο, το οποίο μέχρι πριν λίγους μήνες κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος, σήμερα κινείται στο 1,63%, το υψηλότερο σημείο από το 2014. Το αμερικανικό, παράλληλα, διαπραγματεύεται στο 3,3%. 

Όπως είναι εύλογο, οι τριγμοί επιδρούν αρνητικά και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία επηρεάζονται δυσμενώς από τον υψηλό πληθωρισμό (συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους) και την αύξηση των επιτοκίων (μεγαλύτερο κόστος δανεισμού). Δεν είναι τυχαίο ότι το Bridgewater, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, καλεί τους επενδυτές να ξεφορτωθούν το εταιρικό χρέος, λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Διαβάστε επίσης:

Το χρυσάφι της ΕΥΔΑΠ, ο έρωτας του Capital Group με την Ελλάδα, το χαρτί που… καίει τη Λύκος και ο Μασούτης που (δεν) πουλάει

Cryptos: Βουτιά χωρίς τέλος – Στα ύψη ο «δείκτης φόβου» των επενδυτών

Στα ύψη ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη – Σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας