Διεθνή

Λιβύη: Χαιρετίζει την πρόταση για επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου

  • newsroom


Στην ανατολική Λιβύη οι αρχές δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη φόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων και προϊόντων αερίου

Τις προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών στη σύγκρουση που μαίνεται στη Λιβύη να άρουν τον επτάμηνο πετρελαϊκό αποκλεισμό και να τοποθετήσουν τα έσοδα σε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό έως την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, καλωσόρισε σήμερα η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της χώρας.

«Η NOC επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τη στρατιωτική κατοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια των εργαζομένων της», ανέφερε σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία πετρελαίου.

«Όταν αυτό θα έχει γίνει, η NOC θα πρέπει να μπορεί να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαίου».

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη NOC ανέφερε επίσης ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπορούν τα πλοία να αδειάσουν τις δεξαμενές συμπυκνωμάτων» στην ανατολική Λιβύη, αφότου οι αρχές εκεί δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη φόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων και προϊόντων αερίου προκειμένου να χαλαρώσει μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση της NOC ακολουθεί τις εκκλήσεις από τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και τον επικεφαλής του αντίπαλου κοινοβουλίου στα ανατολικά για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του αποκλεισμού.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και τους συμμάχους του τον Ιανουάριο, μειώνοντας την παραγωγή από περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε λιγότερα από 100.000 ημερησίως. Η NOC εκτιμά πως οι απώλειες υπερβαίνουν τα 8 δισ. δολάρια.