Η Λόρα Κινγκ διευθύνει μια επιχείρηση με χαβιάρι εδώ, και σχεδόν 20 χρόνια. Προμηθεύει ακόμη, και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αλλά όταν ξεκίνησε στη βιομηχανία τροφίμων, δεν ήταν λάτρης του χαβιαριού. «Δεν μου άρεσε καν το χαβιάρι», αποκαλύπτει η ίδια.

Τώρα, είναι ευρέως γνωστή ως η «βασίλισσα του χαβιαριού» και η εταιρεία της King’s Fine Food εισάγει εκατοντάδες κιλά χαβιάρι στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η British Airways ήταν ο πρώτος πελάτης της εταιρείας, με την King’s να προμηθεύει τις καμπίνες πρώτης κατηγορίας της με χαβιάρι. Η Κινγκ θυμάται ότι ένιωθε ανήσυχη όταν πήγε να συναντήσει τον διευθυντή της εταιρείας. «Θυμάμαι ότι σκέφτηκα… «Θεέ μου, ελπίζω να μην θέλει να φάει τίποτα ακριβό», είπε, υπενθυμίζοντας την ανησυχία της για τον περιορισμένο προϋπολογισμό φιλοξενίας της εταιρείας. Πριν ξεκινήσει την εταιρεία της το 2004, η Κινγκ προσπάθησε να αγοράσει τον προμηθευτή χαβιαριού WG White, όπου ήταν διευθύντρια πωλήσεων, αλλά δεν τα κατάφερε. «Μετά σκέφτηκα, ότι το επώνυμό μου είναι αρκετά δυνατό, [έτσι αποφάσισα να] βγω στην αγορά μόνη μου», είπε.

Η Κινγκ έλαβε ένα δάνειο ύψους 206.500 δολαρίων προσθέτοντας το ποσό στην υποθήκη της οικογένειάς της για να δημιουργήσει ένα γραφείο καθώς και εγκαταστάσεις συσκευασίας και ψυγεία – το χαβιάρι πρέπει να διατηρείται μεταξύ -2 και -4 βαθμών Κελσίου. Και φυσικά, το απόθεμα είναι ακριβό, ξεκινώντας από περίπου 300 λίρες το κιλό.

«Ήταν δύσκολο… Δεν μπορείς να πληρώσεις τον εαυτό σου», δήλωσε η Κινγκ για τις πρώτες μέρες. «Είχα έναν σύζυγο που δούλευε… οπότε έρχονταν χρήματα», είπε για τον εκλιπόντα πλέον σύζυγό της, Τζον Κινγκ, σεφ που περνούσε χρόνο στις κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων του Λονδίνου, όπως το The Dorchester και το Le Caprice.

Σήμερα, η Κινγκ επιβλέπει μια ομάδα 10 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της κόρης της Χόλι – της διευθύντριας πωλήσεων της εταιρείας – και κερδίζει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως. Περίπου το 80% αυτών των πωλήσεων είναι χαβιάρι, με το υπόλοιπο να περιλαμβάνει ασπρόμαυρες τρούφες, ιταλικές σοκολάτες Amedei και πολυτελή τρόφιμα.

Γιατί το χαβιάρι είναι τόσο ακριβό;

Το χαβιάρι θεωρείται «λιχουδιά» και καταναλώθηκε για πρώτη φορά από τους Πέρσες τον 16ο αιώνα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας, ενώ οι Ρώσοι ευγενείς άρχισαν να το καταναλώνουν τον 18ο αιώνα.

Το χαβιάρι είναι η πιο ακριβή τροφή στον κόσμο – μια κονσέρβα 1 κιλού μπελούγκα στην ιστοσελίδα της εταιρείας της Κινγκ πωλείται για σχεδόν 5.000 λίρες – καθώς το αυγοτάραχο μπορεί να προέλθει μόνο από οξύρρυγχο, ο οποίος χρειάζεται οκτώ έως 18 χρόνια για να παραγάγει αυγά αρκετά μεγάλα για συγκομιδή. Το είδος μπελούγκα χρειάζεται 12 χρόνια για να παράγει αυγά. Το πιο δημοφιλές προϊόν της Κινγκ είναι το χαβιάρι oscietra, το οποίο πωλείται μεταξύ 33,40 στερλίνων για 20g και 1.669 στερλίνων για 50g.

Συμβουλές για startups

Η Κινγκ μοιράστηκε δύο συμβουλές για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους startup. Γνωρίστε το προϊόν σας και κάντε τα μαθηματικά. «Από πού θα αγοράσετε [το προϊόν σας] και πού θα το πουλήσετε και… ποιος θα σας δώσει πίστωση;» είπε. Πρέπει να πείσετε τους προμηθευτές σας ότι θα μπορείτε να πληρώσετε για το απόθεμα, πρόσθεσε σύμφωνα με το CNBC. «Έχω κρατήσει τα χρήματα στην επιχείρηση. Έχουμε πολλά αποθέματα, οπότε αν συμβεί κάτι αύριο, μπορώ να συνεχίσω… για περίπου τρία χρόνια», είπε ο Κινγκ.

Διαβάστε ακόμα

Τόμας Γκρος (ΗELL Energy International): To AI «ανοίγει» έναν τεράστιο ορίζοντα για τη βιομηχανία

Οι 20 «παίκτες» που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά κόκκινων δανείων

Αγορές προς Ελλάδα: «Μην αρκεστείτε στην επενδυτική βαθμίδα, βάλτε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ