Έντονη δραστηριότητα στην αγορά κόκκινων δανείων που ειδικά μετά το 2015 γνωρίζει ημέρες… δόξας επιδεικνύουν 20 διεθνείς «παίκτες», τα ονόματα των οποίων δεν είναι άγνωστα στην Ελλάδα, αφού εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν είτε ως διεκδικητές είτε ως υπερθεματιστές σε αρκετές συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Debtwire που παρουσίασε στην Capital Markets Day η σουηδική Intrum, στην πρώτη θέση με τους πιο ενεργούς επενδυτές το διάστημα 2015-2022 φιγουράρει η Cerberus, με συναλλαγές ύψους 98 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, που έχει πάρει το όνομά της από το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια που φύλαγε τις πύλες του Αδη, μόλις το περασμένο καλοκαίρι ολοκλήρωσε την απόκτηση του project Sky, με κόκκινα δάνεια και ακίνητα της Alpha Bank στην Κύπρο, συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα τονιζόταν ότι επρόκειτο για «τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα οριστική μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει πραγματοποιηθεί από ελληνική τράπεζα». Παράλληλα, διεκδίκησε από κοινού με την Intrum -χωρίς, ωστόσο, ευτυχή κατάληξη- τη διαχείριση του project Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, το πρώτο στην ελληνική αγορά κόκκινο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις.

Μία ανάσα πιο κάτω, με συναλλαγές ύψους 80 δισ. ευρώ, βρίσκεται η Davidson Kempner, που επίσης έχει συνδέσει το όνομά της με μία από τις πιο εμβληματικές συναλλαγές στη χώρα μας: το project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, της Alpha Bank που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (μετά τη συναλλαγή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, ύψους 24,1 δισ. ευρώ). Βάσει της συμφωνίας, η αμερικάνικη εταιρεία απέκτησε το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και το 80% της Cepal Holdings.

Blackstone και Intrum

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Blackstone, CarVal και Intrum, με συναλλαγές ύψους 54 δισ. ευρώ, 53 δισ. ευρώ και 45 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Και αν η πρώτη είναι περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα για τις επενδύσεις της κυρίως σε ξενοδοχειακά ακίνητα, οι άλλες δύο εταιρείες έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί με την αγορά κόκκινων δανείων. Η CarVal απέκτησε προσφάτως το project Astir I, συνολικής λογιστικής αξίας 312 εκατ. ευρώ της Attica Bank, ενώ η Intrum έκλεισε deal με την Τράπεζα Πειραιώς, με την ελληνική θυγατρική να αποτελεί έναν από τους mega servicers στη χώρα, έχοντας υπό τη διαχείρισή της δάνεια άνω των 24,9 δισ. ευρώ.

Στην 6η θέση, με συναλλαγές ύψους 38 δισ. ευρώ, τοποθετείται η PIMCO που εξαγόρασε από τη Eurobank το χαρτοφυλάκιο Pillar, αξίας περίπου δύο δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί τον βασικό μέτοχο του Ομίλου Qualco, ο οποίος διαθέτει την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, την Qquant.

Ακολουθούν οι AMCO και Fortress, με χαρτοφυλάκια ύψους 35 δισ. και 30 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με την τελευταία να αποκτά -από κοινού με την Davidson Kempner– από την Alpha Bank το χαρτοφυλάκιο Hermes, λογιστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με την Εθνική Τράπεζα για τη δημιουργία ενός joint venture που θα αγοράζει δάνεια και εφόσον προκύπτουν προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης, θα τα ρυθμίζει, διαγράφοντας μέρος της απαίτησης. Τη 10άδα, με συναλλαγές ύψους 29 δισ. και 27 δισ. ευρώ αντίστοιχα, συμπληρώνουν οι Quaestio Capital SGR και Lonestar, που διεκδίκησε και μάλιστα εις τριπλούν την Τράπεζα Κύπρου, ανεξαρτήτως της ανεπιτυχούς έκβασης του deal.

Τις επόμενες πέντε θέσεις στη σχετική λίστα της Debtwire κατέχουν οι Goldman Sachs (22 δισ. ευρώ), Bain Capital (19 δισ. ευρώ), King Street (18 δισ. ευρώ), Hoist (17 δισ. ευρώ) και DoValue (17 δισ. ευρώ). Η Bain ήταν αυτή που απέκτησε το πρώτο εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο που βγήκε προς πώληση στην ελληνική αγορά (Amoeba από την Τράπεζα Πειραιώς), ενώ έχει ισχυρή παρουσία και στο κομμάτι του leasing, με την πλέον πρόσφατη συναλλαγή να είναι αυτή του project Sunshine, συνολικής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά την ιταλική DoValue, το deal με τη Eurobank είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους τρεις ισχυρούς «παίκτες» στην Ελλάδα, έχοντας φτάσει να διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο δανείων μεγαλύτερο των 32 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες πέντε θέσεις κατέχουν οι Banca Ifis (16 δισ. ευρώ), Barclays (15 δισ. ευρώ), Deutsche Bank (14 δισ. ευρώ), Elliott (13 δισ. ευρώ) και Bank of Ireland (12 δισ. ευρώ). H Elliott, μάλιστα, που το 2019 είχε αγοράσει, σε συνεργασία με τη Centerbridge, το project Symbol, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας, προχωρά στην επαναπώλησή του στη δευτερογενή αγορά.

Διαβάστε ακόμα

Νέα άφιξη στο ξενοδοχειακό hotspot της Μητροπόλεως

Αντιδράσεις για την κλιμακωτή φορολόγηση του εφάπαξ στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ)

Τόμας Γκρος (ΗELL Energy International): To AI «ανοίγει» έναν τεράστιο ορίζοντα για τη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ