Στη φυλακή -για δυο μέχρι στιγμής μήνες- οι ύποπτοι για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

Σύμφωνα με την έρευνα, όλοι τους συμμετείχαν στην επίθεση, μετά την οποία οδήγησαν ένα λευκό Renault Symbol στην περιοχή Μπριάνσκ, όπου συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Μαρτίου- φέρεται να ήθελαν να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτή είναι η ιστορία της εισαγγελίας, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο Meduza, και ακόμη και αν βγάλουμε από την παρένθεση το “ουκρανικό μονοπάτι”, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά σε αυτή την ιστορία.

Συγκεκριμένα:

Πόσοι τρομοκράτες συμμετείχαν στην επίθεση;

Σε όλα τα αποσπάσματα από το Crocus City Hall (παρακάτω, για λόγους ευκολίας, θα αναφερόμαστε στην αίθουσα συναυλιών απλά ως “Crocus”), υπάρχουν τέσσερις επιτιθέμενοι. Η εμφάνισή τους σε πολλές λεπτομέρειες συμπίπτει με την εμφάνιση εκείνων που συνελήφθησαν αμέσως μετά τη σύλληψη: πρόκειται για τους Dalerjon Mirzoev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsiddin Fariduni και Muhammadsoobir Faizov. Και η εκδοχή ότι δεν υπήρχαν άλλοι συνεργοί μαζί τους την ώρα της επίθεσης φαίνεται να είναι σωστή.

Ωστόσο, πηγή με γνώση της επιχείρησης για τον εντοπισμό των δραστών δήλωσε στη ρωσική υπηρεσία του BBC ότι τουλάχιστον άλλοι δύο τρομοκράτες σκοτώθηκαν: ο ένας στο αμφιθέατρο και ο άλλος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη των υπόπτων στην περιοχή του Μπριάνσκ. Αντίγραφο του διαβατηρίου του άνδρα που σκοτώθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ έχει στην κατοχή του το BBC – πρόκειται για 30χρονο πολίτη του Τατζικιστάν. Οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν από την έρευνα. Και πάλι, όλα τα βίντεο από το Crocus (και υπάρχουν περισσότερα από δώδεκα) δείχνουν μόνο τέσσερις επιτιθέμενους.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για έναν τρομοκράτη, ο οποίος φέρεται να εξουδετερώθηκε από έναν επισκέπτη της συναυλίας: ο άνδρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τον ίδιο, επιτέθηκε στον δράστη τη στιγμή που εκείνος ξαναγέμιζε το αυτόματο τουφέκι, του πήρε το όπλο και τον χτύπησε με το κοντάκι. Δεν έχει γίνει γνωστό τι συνέβη στον δράστη στη συνέχεια. Ένα βίντεο της επίθεσης που διανεμήθηκε από πηγές του Ισλαμικού Κράτους δείχνει ότι ένας από τους επιτιθέμενους, ο οποίος δεν ήταν οπλισμένος με τουφέκι, μπορεί να τραυματίστηκε αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.

Συνολικά 11 άτομα φέρονται να συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση – τις πληροφορίες αυτές παρουσίασε ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ στην έκθεσή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το βράδυ της 25ης Μαρτίου έγιναν γνωστά τα ονόματα τριών ακόμη συλληφθέντων: του Isroil Islomov και των δύο γιων του – του Dilovar και του Aminchon. Ο Dilovar ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του Renault που χρησιμοποίησαν οι φερόμενοι ως τρομοκράτες. Σε σχόλιό του στη Novaya Gazeta-Europe, δήλωσε νωρίτερα ότι είχε πουλήσει το αυτοκίνητο “πριν από περίπου μια εβδομάδα” στον αδελφό της συζύγου του, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι φίλος του χρειαζόταν το αυτοκίνητο.

Αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον τέσσερις άγνωστοι κρατούμενοι δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί. Όπως υπενθυμίζει το “Mediazona”, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εάν εντός 48 ωρών το δικαστήριο δεν έχει λάβει απόφαση για την παράταση της κράτησης ή της σύλληψης, ο ύποπτος πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης και οι συλληφθέντες είναι τα ίδια άτομα;
Προφανώς, ναι, τουλάχιστον δύο από αυτούς. Η “Meduza” συνέκρινε δημόσια διαθέσιμα βίντεο με τους τρομοκράτες και τους κατηγορούμενους για την επίθεση κατά τη σύλληψή τους. Δύο από αυτούς μπορούν όντως να αναγνωριστούν από την ειδική ενδυμασία τους. Πρόκειται για τους Saidakrami Rachabalizoda και Dalerjon Mirzoev.

Είναι αδύνατο όμως να γίνει ταύτιση άλλων δύο δραστών με τους συλληφθέντες με βάση τα ρούχα τους, ενώ τα πρόσωπα των ανδρών αυτών είναι θολά σε όλα τα βίντεο πριν από τη σύλληψή τους. Ένας υπάλληλος του Crocus δήλωσε ότι ένας από αυτούς – ο Shamsiddin Fariduni – επισκέφθηκε την αίθουσα συναυλιών στις 7 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τον συνέλαβε ο φακός ενός φωτογράφου του Crocus.

Πού επρόκειτο να διαφύγουν οι φερόμενοι ως τρομοκράτες; Ήθελαν σίγουρα να διαφύγουν στην Ουκρανία; Υπάρχουν άλλα στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ ενός “ουκρανικού ίχνους”;

Η “Meduza” κατάφερε να εντοπίσει γεωγραφικά τον τόπο σύλληψης τουλάχιστον ενός φερόμενου ως τρομοκράτη – του Saidakrami Rachabalizoda. Βρισκόταν στην περιοχή Navlinsky της περιοχής Bryansk, στον αυτοκινητόδρομο M-3 “Ουκρανία”. Για να φτάσει από την περιοχή στη Λευκορωσία με τη συντομότερη διαδρομή, το αυτοκίνητο έπρεπε να στρίψει από τον Μ-3 20 χιλιόμετρα νωρίτερα, στον περιφερειακό δρόμο του Bryansk, και στη συνέχεια να φτάσει στον αυτοκινητόδρομο Α-240.

Επομένως, υπάρχουν τρεις εκδοχές:

– είτε οι φερόμενοι ως τρομοκράτες ταξίδευαν πράγματι στην Ουκρανία,
– είτε δεν συνειδητοποίησαν πού πήγαιναν και χάθηκαν,
– είτε υπάρχει σκηνοθεσία της σύλληψης από τους αξιωματικούς της FSB (δηλαδή η σύλληψη έγινε σε ένα μέρος, αλλά η λήψη εικόνων σε άλλο).

Όσον αφορά τους πιθανούς υπεύθουν που οργάνωσαν το τρομοκρατικό χτύπημα, μέχρι το βράδυ της 25ης Μαρτίου δεν είχαν προκύψει νέα στοιχεία υπέρ της “ουκρανικής εμπλοκής”. Τα λόγια του Πούτιν ότι είχε προετοιμαστεί ένα παράθυρο για να περάσουν οι τρομοκράτες “από την ουκρανική πλευρά τα σύνορα” δεν υποστηρίζονται από αποδείξεις – ούτε και τα δικά του επιχειρήματα ότι η επίθεση στο Crocus θα μπορούσε να είναι “ένας κρίκος σε μια σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014 στα χέρια του καθεστώτος του Κιέβου”. Την ίδια στιγμή, το “Ισλαμικό Κράτος”, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, κυκλοφόρησε στο μεταξύ αρκετό υλικό για να αποδείξει την εμπλοκή του. Το κυριότερο τέτοιο αποδεικτικό στοιχείο είναι ένα βίντεο που έκαναν οι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Θα μπορούσαν οι κατηγορούμενοι να είχαν συλληφθεί νωρίτερα; Γιατί τους επιτράπηκε να φύγουν τόσο μακριά από τη Μόσχα;

Γιατί τους επέτρεψαν να ταξιδέψουν τόσο μακριά είναι άγνωστο. Όλα όσα γνωρίζουμε για το οπλοστάσιο των επιχειρησιακών και ερευνητικών μέτρων των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι το αυτοκίνητο θα μπορούσε σίγουρα να είχε εντοπιστεί νωρίτερα.

Για να φτάσει κανείς στον επίσημο τόπο σύλληψης από το Crocus, θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις ώρες – ακόμη και χωρίς να ληφθεί στα υπόψη η όποια κίνηση στους δρόμους. Και οι φερόμενοι ως τρομοκράτες έπρεπε να βγουν από τον συναυλιακό χώρο το βράδυ της Παρασκευής – δηλαδή, μέσα από πυκνή κυκλοφορία τουλάχιστον στην περιφερειακή οδό της Μόσχας. Την ίδια στιγμή για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του αυτοκινήτου στις κάμερες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του “Crocus”, δεν φαίνεται δύσκολο έργο. Και από τη Μόσχα έως το Μπριάνσκ υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου της τροχαίας. Διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο των υπόπτων κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, η οποία καταγράφηκε από τις κάμερες.

Παρ’ όλα αυτά, για κάποιο λόγο το αυτοκίνητο δεν συνελήφθη αμέσως. Σύμφωνα με μια εκδοχή, την οποία περιγράφει ανώνυμη πηγή του RBC, αυτό έγινε σκόπιμα: “Σύμφωνα με την πηγή, οδήγησαν στον αυτοκινητόδρομο Μ-3 “Ουκρανία” και κατά μήκος του κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Μπριάνσκ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι ειδικές υπηρεσίες τους παρακολουθούσαν όλο αυτό το διάστημα – ήταν σημαντικό να κατανοήσουν τη διαδρομή των τρομοκρατών και να εντοπίσουν τους οργανωτές της επίθεσης”.

Ποιος συνέλαβε τους κατηγορούμενους; Γιατί εμφανίστηκαν βίντεο με τα βασανιστήριά τους στα κανάλια των υποστηρικτών της Rusich και της Wagner;

Τα πλάνα από τη σύλληψη των φερόμενων ως τρομοκρατών έγιναν μια ξεχωριστή σημαντική ιστορία στην έρευνα – όχι μόνο επειδή φέρονται να πιάστηκαν στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ουκρανία, αλλά και λόγω της σκληρότητας που εφαρμόστηκε. Ένα βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό ντυμένο με καμουφλάζ να προσπαθεί να χώσει ένα κομμάτι από το κομμένο αυτί του στο στόμα του Rachabalizoda έχει λάβει ευρεία προσοχή. Προφανώς, το βίντεο αυτό πρωτοεμφανίστηκε στο κλειστό κανάλι του Βλαντισλάβ Ποζντνιάκοφ, ιδρυτή του κινήματος Men’s State (είναι γνωστός ως υποκινητής εκστρατειών παρενόχλησης και ενδεχομένως επιθέσεων εναντίον ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, ενώ το Men’s State θεωρείται ακόμη και εξτρεμιστική οργάνωση από τις ρωσικές αρχές).

Αργότερα, το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή ενός κομματιού από το αυτί του κρατούμενου βγήκε σε δημοπρασία από τον Γεβγκένι Ρασκάζοφ ο οποίος πολεμά στην Ουκρανία ως μέλος της ομάδας Rusich, με το παρατσούκλι Τοπάζ, που ιδρύθηκε από τον νεοναζί Αλεξέι Μιχακόφ και στελεχώνεται, μεταξύ άλλων, από υποστηρικτές του.

Ο Ρασκάζοφ δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία ενός φερόμενου ως συνδρομητή που έλαβε μέρος στην επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών: στο βίντεο, το πρόσωπο του άνδρα καλύπτεται με κάτι που μοιάζει με το έμβλημα της μεραρχίας τεθωρακισμένων SS “Dead Head”, ενώ η στολή του φέρει ένα σύμβολο “Μαύρος Ήλιος”, που χρησιμοποιείται επίσης συχνά από τους νεοναζί (και χρησιμοποιήθηκε στην ίδια τη ναζιστική Γερμανία).

Δεν είναι σαφές με ποια υπηρεσία επιβολής του νόμου σχετίζεται ο συνεργάτης των Μιλχακόφ και Ρασκάζοφ. Σύμφωνα με την εκδοχή του καναλιού Telegram “VChK-OGPU”, οι φερόμενοι ως τρομοκράτες βασανίστηκαν στον τόπο σύλληψης από “ομάδα της υπηρεσίας συνόρων της FSB”. Και μαζί με αυτήν, στην επιχείρηση συμμετείχαν μαχητές του Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων της FSB και ειδικές δυνάμεις της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών. Την ίδια πληροφορία επιβεβαίωσε στη “Meduza” πηγή με γνώση της επιχείρησης.

Προφανώς, κάποιος από την ομάδα αυτή συνέχισε τα βασανιστήρια μετά την απομάκρυνση των υπόπτων από τον τόπο κράτησης: το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, η Grey Zone, ένα κανάλι που βρίσκεται κοντά στη Wagner, δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία ο Shamsiddin Fariduni είναι ξαπλωμένος με κατεβασμένο το παντελόνι του και μια στρατιωτική συσκευή επικοινωνίας TA-57 είναι συνδεδεμένη στα γεννητικά του όργανα – οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν αυτό το μηχάνημα για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας κατέστη σαφές ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιήθηκαν και στους τέσσερις κρατούμενους – όλοι τους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με τραύματα διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας.

Είναι δύσκολο να πούμε γιατί οι πληροφορίες για τα βασανιστήρια διαδόθηκαν μέσω αυτών των διαύλων. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τη βία κατά των κρατουμένων, οπότε είναι ακόμη αδύνατο να εικάσουμε αν τέτοιες ενέργειες εγκρίθηκαν από το Κρεμλίνο ή αν η άμεση διαρροή του βάναυσου υλικού μέσω ήταν αποκλειστικά πρωτοβουλία όσων τα διέπραξαν. Μια πηγή της Meduza με γνώση της επιχείρησης πιστεύει ότι οι αρχές ήθελαν να “δείξουν πώς τιμωρούμε τους τρομοκράτες”. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη αποδείξεις για αυτή την εκδοχή.

Από πού προμηθεύτηκαν οι τρομοκράτες τα όπλα τους;

Ούτε σε αυτό το ερώτημα υπάρχει απάντηση.

Οι τρομοκράτες άφησαν τουλάχιστον ένα όπλο στον τόπο του εγκλήματος. Το όπλο αυτό παρουσιάστηκε αργότερα από την Ερευνητική Επιτροπή. Το βίντεο και οι φωτογραφίες από την Ερευνητική Επιτροπή δείχνουν είτε ένα τουφέκι επίθεσης AK-12 είτε την έκδοση της καραμπίνας TR3. Η καραμπίνα είναι ειδικά κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει σχεδόν καμία εξωτερική διαφορά από το πρωτότυπο.

Κρίνοντας από το βίντεο από τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης, όπλο πυροβολούσε σε αυτόματη λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες μεταξύ των λάτρεων των όπλων ότι το TR3 μπορεί να μετατραπεί σχετικά εύκολα σε “αυτόματη” έκδοση (αυτό είναι, φυσικά, παράνομο). Πιθανώς, η εν λόγω συσχέτιση συνδέεται με το γεγονός ότι κατά την πυροδότηση του όπλου, από την κάννη έβγαιναν σπίθες.

Το μοντέλο του όπλου που χρησιμοποιήθηκε είναι θεμελιώδους σημασίας: το AK-12 είναι ένα σχετικά νέο μοντέλο σε υπηρεσία στον ρωσικό στρατό. Είναι απίθανο ότι τέτοια όπλα μπορούν να βρεθούν εύκολα στη μαύρη αγορά, σε αντίθεση με παλαιότερα μοντέλα (αν κρίνουμε από τα φυσίγγια που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν και άλλα μοντέλα επιθετικών τυφεκίων). Είναι γνωστό όμως ότι ένας σημαντικός αριθμός AK-12 χάθηκε από Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.

Γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να συλλάβουν τους τρομοκράτες στ Crocus;

Πιθανώς επειδή η όλη επίθεση διήρκεσε 10-20 λεπτά και οι τρομοκράτες είχαν ήδη διαφύγει μέχρι να φτάσει η αστυνομία ή/και οι ειδικές υπηρεσίες. Έχουν δημοσιευτεί αρκετά βίντεο για να ανακατασκευαστεί ολόκληρη η διαδρομή των δραστών. Ξεκινά από τον δρόμο – οι τρομοκράτες σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στην 14η είσοδο του Crocus. Στη συνέχεια περπατούν με νότια κατεύθυνση προς την αίθουσα, χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση και ύστερα πυροβολούν ανθρώπους.

Ο τόπος και η στιγμή των πυρών στην αίθουσα καταγράφηκαν επίσης σε βίντεο – απέχουν από το σταθμευμένο Renault, με το οποίο διέφυγαν οι μαχητές, λιγότερο από 200 μέτρα, τα οποία είναι λιγότερο από πέντε λεπτά απόσταση. Η αρχή της αποχώρησης των δραστών από τον τόπο του εγκλήματος βιντεοσκοπήθηκε από τους ίδιους – το βίντεο αυτό τραβήχτηκε στη νοτιοανατολική (πρώτη) είσοδο της αίθουσας. Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα που φοράει ρούχα ίδια με αυτά που φορούσε ο Saidakrami Rachabalizoda κατά τη στιγμή της σύλληψής του να πυροβολεί ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο διάδρομο, ενώ στο βάθος καίει μια φωτιά – εκεί είναι που, στο προηγούμενο βίντεο, οι δράστες έχυσαν υγρό από ένα μπουκάλι, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται αμέσως στις φλόγες.

Λίγα δευτερόλεπτα αφότου ένας από τους τρομοκράτες πυροβολεί ανθρώπους στο διάδρομο, ένας άλλος δράδτης, που φορά τα ίδια ρούχα με τον Dalerjon Mirzoyev όταν συνελήφθη, προσπαθεί να κόψει το λαιμό ενός άνδρα που είναι ξαπλωμένος. Μετά από αυτό, και οι τέσσερις αρχίζουν να κινούνται βόρεια, προς το αυτοκίνητό τους.

Υπήρχαν ένοπλα μέλη των ρωσικών αρχών στο Crocus την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης;

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας βρίσκοντανστο Crocus, αλλά γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς Pavshino στο Krasnogorsk βρίσκεται σε γειτονικό κτίριο. Το τι έκαναν οι υπάλληλοί του κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης είναι άγνωστο.

Αληθεύει ότι η εκκένωση των ανθρώπων στο Crocus παρεμποδίστηκε από τις κλειστές πόρτες;

Τουλάχιστον εν μέρει, φαίνεται να είναι αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες της συναυλίας που έφυγαν από το Crocus έκαναν λόγο για κλειστές πόρτες. Δεν είναι όμως σαφές αν σε όλες τις περιπτώσεις μιλούσαν για κλειδωμένες εξόδους ή αν μιλούσαν για τεχνικούς χώρους στους οποίους θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση μόνο οι υπάλληλοι του χώρου.

Όπως και να έχει, σε μία περίπτωση οι άνδρες έπρεπε να σπάσουν τις κλειδωμένες πόρτες ώστε το κοινό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την έξοδο κινδύνου. Το κανάλι Baza στο Telegram, επικαλούμενο πηγές της έρευνας, ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης μπλοκαρίστηκαν τέσσερις σκάλες κινδύνου. Και στις πόρτες εκκένωσης κρέμονταν κλειδαριές ποδηλάτων – μία από αυτές κατάφεραν να σπάσουν οι άνθρωποι που έφευγαν.

Ο ηθοποιός και παραγωγός Σεργκέι Σβετλάκοφ και ο σχολιαστής ποδοσφαίρου Βίκτορ Γκούσεφ δήλωσαν ότι μια γυναίκα υπάλληλος του Crocus κλείδωσε τις πόρτες με κλειδί και βοήθησε να τις οχυρώσουν “για να μην μπορέσουν να μπουν οι τρομοκράτες”. Ο Σβετλάκοφ πρόσθεσε επίσης ότι μία από αυτές τις πόρτες έσπασαν στη συνέχεια θεατές που έφευγαν από την ήδη φλεγόμενη αίθουσα.

Πόσοι άτομα αγνοούνται;

Δεν ξέρουμε. Οι αρχές δεν αποκαλύπτουν αυτές τις πληροφορίες. Μόνο ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι σίγουρα γνωστός: μέχρι το βράδυ της 25ης Μαρτίου, οι νεκροί ήταν 139 και οι τραυαμτίες 182. Η συνολική χωρητικότητα της αίθουσας, πιθανότατα, ήταν λίγο περισσότερο από έξι χιλιάδες θεατές και όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε, χωρίς να διευκρινιστεί η πηγή των πληροφοριών, ότι “περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι” κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης. Αν πιστέψουμε αυτά τα στοιχεία, και λάβουμε επίσης στα υπόψη ότι δεν είχαν προλάβει όλοι οι επισκέπτες την ώρα της επίθεσης να μπουν στο Ctocus(και κάποιοι απλώς δεν μπόρεσαν να έρθουν), ο αριθμός των αγνοουμένων κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες.

Διαβάστε ακόμη:

ΒοfA: Γιατί επιλέγει Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έναντι Εθνικής και Alpha Bank (γραφήματα)

Οι ιταλικοί κολοσσοί Eni, Fincantieri και RINA συνεργάζονται για την απαλλαγή της Ναυτιλίας από τον άνθρακα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος για τον ΒΟΑΚ – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ