Η Eni, μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία, η Fincantieri, ένας από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους στον κόσμο, ο μοναδικός που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, και ο ιταλικός νηογνώμονας RINA, μια πολυεθνική εταιρεία ελέγχου, πιστοποίησης και συμβούλων μηχανικών, υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την ενεργειακή μετάβαση.

Η σύμπραξη επισημοποιεί τη δέσμευση για την ανάπτυξη κοινών έργων, σύμφωνα με τις στρατηγικές των εταίρων, για την απαλλαγή του ναυτιλιακού τομέα από τον άνθρακα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με στόχο την επίτευξη του Net Zero μέχρι το 2050. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου παρατηρητηρίου σχετικά με τις μελλοντικές τεχνολογικές, ρυθμιστικές και αγοραίες εξελίξεις.

Οι τρεις εταιρείες θα προβούν σε ολοκληρωμένη ανάλυση και αξιολόγηση των πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για την υποστήριξη της πορείας απαλλαγής από τον άνθρακα στον θαλάσσιο τομέα. Αυτό θα βασιστεί επίσης στην ανάπτυξη συμπληρωματικών λύσεων σε σχέση με τα καύσιμα που είναι ήδη διαθέσιμα για άλλους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν. Οι τομείς ενδιαφέροντος της σύμπραξης περιλαμβάνουν επίσης την ανάλυση της ενεργειακής υποδομής αναφοράς και την ανάπτυξη νέων δομών εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που απαιτεί ο τομέας.

Ο Giuseppe Ricci, Chief Operating Officer for Energy Evolution της Eni, σχολίασε: «Η
συνεργασία με την Fincantieri και τον RINA, δύο σημαντικούς ιταλικούς φορείς, είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας ταξίδι μας προς τη μετάβαση και την απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα. Για να ανταποκριθούμε στις τους στόχους της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, είναι σημαντικό όχι μόνο να διαχειριστούμε τα άμεσα αλλά και να ενεργούμε με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική, αναπτύσσοντας συνεργασίες για τη δημιουργία περισσότερων βιώσιμων λύσεων και προϊόντων. Η ικανότητα δικτύωσης μεταξύ των εταίρων, με τις πλούτο δεξιοτήτων και τεχνολογικών δυνατοτήτων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων λύσεων για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές και την ικανοποίηση των αναγκών των πλοιοκτητών και φορέων εφοδιαστικής, αξιοποιώντας πάντα μια ολιστική προσέγγιση».

Ο Pierroberto Folgiero, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fincantieri, δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στην αντιμετώπιση των βιομηχανικών προκλήσεων της ναυτιλίας. Και η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αρχικά στη δημιουργία ενός κόμβου μελέτης για την αξιοποίηση την εξαιρετική τεχνογνωσία της Ιταλίας στις νέες τεχνολογίες, τα νέα καύσιμα και τη βαθιά βιομηχανική τους συνέπειες για το σύστημα των πλοίων.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Eni και την RINA σε μια συμμαχία για να υλοποιήσουμε τις υπάρχουσες λύσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον με μια προληπτική οικοσυστημική προσέγγιση».

Ο Carlo Luzzatto, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του RINA, δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην την αξία της συνεργασίας και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει, ιδίως όταν σε αυτήν συμμετέχουν φορείς διεθνούς βεληνεκούς όπως η Eni και η Fincantieri. Μαζί, έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε γνώσεις και την εμπειρία και να συμβάλουμε σε πιο βιώσιμες λύσεις που υποστηρίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα της ναυτιλίας».

Διαβάστε ακόμη:

Bullish για τις ελληνικές τράπεζες η Euroxx – Top pick οι τραπεζικές μετοχές (πίνακας)

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €3,37 δισ. το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024

Alpha Gas: Από τα σημαντικά πλοία του 2023 ανακηρύχθηκε το “ENERGY FIDELITY”

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ