Οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους το οποίο θα αποδειχθεί δυσεπίλυτο τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, από τη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας και τη σύνοδο των G7, ο Μαλπάς υπογράμμισε πως τα υψηλά ποσοστά χρέους πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

«Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πολύ υψηλότερη από ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η οικονομία αναγκάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποπληρωμή των χρημάτων τα οποία χρωστάει».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει πολλάκις υπογραμμίσει την ανάγκη για περαιτέρω διαφάνεια όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του στρες στον τραπεζικό τομέα και του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το εξωτερικό χρέος των αναπτυσσόμενων οικονομιών κατέγραψε ονομαστική αύξηση κατά 5,6% ή $9 τρισεκατομμύρια.

Όσον αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, το International Institute of Finance ανέφερε πρόσφατα πως η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους μειώθηκε από τα επίπεδα του 2020, στα $300 τρισεκατομμύρια το 2022. 

«Ένας κύριος τρόπος ανάκαμψης των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι η εύρεση ενός θετικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη, κάτι το οποίο αποτελεί κύριο ζητούμενο για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Μαλπάς, προσθέτοντας πως «η ακίνδυνη απόδοση των επενδύσεων έχει αυξηθεί για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως τα πιστωτικά spreads έχουν διευρυνθεί όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες».

«Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να προτιμούν τις ασφαλέστερες οικονομίες. Ό,τι περισσέψει όσον αφορά τις επενδύσεις απλά δεν είναι αρκετό για τις υπόλοιπες. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν μία διττή πρόκληση αυξημένου χρέους χωρίς τη δυνατότητα αποπληρωμής του», συμπλήρωσε ο Μαλπάς.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδιά του μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο, ο Μαλπάς υπογράμμισε πως μελετά τις επιλογές του: «Έχουμε πολύ δουλειά στην τράπεζα με πράγματα τα οποία έχουν πραγματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Δεν ξέρω ακόμα τί μέλλει γενέσθαι»

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» – Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Δοκίμασε» τις 1.130 μονάδες, αλλά προδόθηκε από τις τράπεζες

Politico για Τουρκία: Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν – Κιλιντσντάρογλου – Τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ