Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι ασθενείς στην Μποτσουάνα

  • newsroom


Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους, που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή

Ασυμπτωματικοί ήταν οι 16 από τους 19 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού στην Μποτσουάνα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχο της χώρας.

Όπως είπε η ίδια, πως «είναι άδικο η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο» της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Πάμελα Σμιθ – Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ότι πλέον οι περισσότεροι από τους 19 ανθρώπους που  νόσησαν είναι ήδη αρνητικοί.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ενώ οι 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα.

Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους, που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε, η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά νόσησης με τη μετάλλαξη Όμικρον, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη που ήταν διαφορετική από την κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική, όσο και η Μποτσουάνα.

Όπως δήλωσε η Πάμελα Σμιθ – Λόρενς, οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φτάσει στη Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου, ενώ περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

«Δυστυχώς […] το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η μετάλλαξη Όμικρον] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια μετάλλαξη της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με τη μετάλλαξη ήταν ξένοι υπήκοοι.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφέρει από πού είχαν έρθει οι άνθρωποι αυτοί ή ποιες είναι οι εθνικότητές τους. Πάντως, η ίδια είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες ή όχι.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Άνω των €9 δισ. οι επενδύσεις την επόμενη 5ετία

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικό ξεκίνημα για τον Δεκέμβριο με κέρδη 1,1% για το Γενικό Δείκτη

ΕΚΤ: Προς αναβολή οι αποφάσεις για το πρόγραμμα PEPP