-Χαίρετε, η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπότητα ζει έναν πόλεμο νέας γενιάς (;) ή νέας κοπής (;) που εκτός από τις κλασικές μάχες, τις βόμβες, τα τανκς -που, φυσικά, είναι το πιο θλιβερό κομμάτι του, αφού κοστίζει ανθρώπινες ζωές- έχει και πολλά «πυρηνικά» στην οικονομία. Η Δύση γνωρίζει καλά την ακτινογραφία του ρωσικού απολυταρχικού καθεστώτος (αλίμονο… πελάτες τούς είχε, τόσα χρόνια!) και το χτυπάει εκ των ένδον. Πιο σκληρό κομμάτι, του οικονομικού πολέμου είναι αυτό που διεξάγεται στα γεωγραφικά κέντρα που έχουν την έδρα του τεράστιου πλούτου τους οι ολιγάρχες του Πούτιν, με κορωνίδα το Λονδίνο. Χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Πούτιν, βρισκόμενος σε πολύ δύσκολη θέση, θα προχωρήσει σε κόψιμο παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πιθανώς δια της Gazprom ή και άλλων ρωσικών εταιρειών. Αν συμβεί αυτό οι Δυτικοί (που ασφαλώς θα έχουν τεράστιες ενεργειακές αναταράξεις) θα απαντήσουν με πλήρη, καθολικό αποκλεισμό όλου του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από κάθε είδους συναλλαγή (swift κ.λπ.). Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι τελικώς θα συμβεί αυτή τη στιγμή. Πάντως, ουδέποτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει αντιδράσει τόσο δραστικά, οργανωμένα και με τέτοια επιμονή η Δύση, έστω με καθυστέρηση (ολίγων κρίσιμων, βεβαίως) ημερών. Το μήνυμα «δεν θα σου περάσει» στον Πούτιν δίδεται με τρόπο περισσότερο από εμμονή και ο Ρώσος πρόεδρος προφανώς και το έχει πάρει, ό,τι κι αν λέει ή απειλεί ότι κάνει.

Δένδιας... case

-Από την Κυριακή κυκλοφορεί και γράφεται ως πληροφορία, φήμη, ό,τι θέλετε πείτε το, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαφώνησε με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δεν έχω δει κάποια διάψευση των πληροφοριών, πάντως, από τον ίδιο τον υπουργό για ένα τόσο σοβαρό θέμα, οπότε είναι λογικό να κυκλοφορούν σενάρια. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω για τον Δένδια ότι θεωρεί πως η Ελλάδα δεν έπρεπε να βρίσκεται στην πλευρά των χωρών που επέδειξαν τη σθεναρή στάση της αποστολής όπλων (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.λπ.) σε σχέση με εκείνες που τάχθηκαν απλώς υπέρ της αποστολής φαρμακευτικού υλικού ή τροφίμων. Αν είναι αυτή η άποψή του, καλό θα είναι να βγει πάντως να την πει, γιατί είναι σημαντικό να τη γνωρίζουμε κι εμείς όλοι, καθώς και η κοινή γνώμη. Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε όλη αυτή τη θεώρηση σε σχέση με τη «γείτονα» Τουρκία.

To ρωσικό bankrun δεν έχει προηγούμενο

Στο αεροδρόμιο της Μόσχας χθες, προχθές και το Σάββατο επικρατούσε μια πολύβουη αναρχία. Οι εύποροι Ρώσοι πολίτες, σηκώνουν τα λεφτά τους και τα πηγαίνουν στο Ντουμπάι και στο Τσουγκ της Ελβετίας. H πόλη Τσουγκ είναι μια πασίγνωστη -για τους ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της- πόλη στην Ελβετία, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του καντονιού Τσουγκ. Εκεί αλλά και στο καντόνι Schwyz‎, κοντά στη λίμνη της Λουκέρνης, συνωστίζονται οι πλούσιοι ολόκληρου του πλανήτη που δεν θέλουν να μοιράζονται τον πλούτο τους με τις φορολογικές αρχές της χώρας τους. Με γρήγορες συνοπτικές διαδικασίες, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, οι Ρώσοι -όχι μόνον ολιγάρχες ή κλεπτοκράτες, αλλά και απλοί, ευημερούντες πολίτες - σήκωναν τις τελευταίες μέρες ό,τι συνάλλαγμα υπήρχε διαθέσιμο στις τράπεζες τους, φόρτωσαν τις βαλίτσες με ωραία ρούχα αλλά και μετρητά, έπαιρναν το αεροπλάνο για εξωτικούς φορολογικούς προορισμούς. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τους σταματήσει διπλασιάζοντας στο 20% τα επιτόκια στο ρούβλι αλλά ελάχιστοι φαίνεται να έχουν πεισθεί…

Η ισχυρότερη κύρωση

-Όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, η σημαντικότερη και πλέον σοβαρή είναι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε το νόμισμά της, ούτε τις τράπεζές της. Είναι η ώρα που θα αντιληφθούμε εμπράκτως τη συστημική αλληλεξάρτηση των οικονομιών. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα να περάσει αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για δύο φαινόμενα: Α) χρεοκοπία πληρωμών Β) προβλήματα ή χρεοκοπία τραπεζών.

Έρχονται χρεοκοπίες πληρωμών

-Σε σχέση με το πρώτο, όπου υπήρχαν οικονομικές συναλλαγές διακόπτονται απότομα κι είναι σε ποια πλευρά έτυχε να βρεθείς. Για να καταλάβετε, ένα απτό παράδειγμα είναι αυτό των ΕΛΠΕ και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Τα ΕΛΠΕ με τις κυρώσεις βρέθηκαν να οφείλουν στο Ιράν για πετρέλαιο περίπου 700 εκατ. δολάρια, χρέος που δεν επιτρεπόταν να εξοφλήσουν. Σε σχέση με το δεύτερο χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να διαπιστώσουμε τις επιπτώσεις. Τα προφανή είναι τι άμεση έκθεση έχουν οι τράπεζες (π.χ. ιταλικές, γαλλικές κ.λπ.) σε ρωσικά assets. Ακόμη όμως κι αν η τράπεζα δεν έχει ανοίγματα που την επηρεάζουν άμεσα, χρειάζεται χρόνος μέχρι να διαπιστώσουμε αν μεγάλοι πελάτες έχουν ανοίγματα και μέσω αυτών, το πρόβλημα μεταφέρεται και στις τράπεζες.

Ο σχεδιασμός του Μ.Μ. για τις τράπεζες

-Οσον αφορά τα δικά μας, στον κεντρικό σχεδιασμό για τις τράπεζες δεν έχουμε αλλαγές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες πηγές. Στο Μ.Μ. δεν θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγές στρατηγικής για το συγκεκριμένο ζήτημα και το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο: Τελειώνουμε με το Ν/Σ για ΤΧΣ, το Ταμείο προσλαμβάνει σύμβουλο και αμέσως μετά το καλοκαίρι - πιθανόν Σεπτέμβριο – θα γίνει η πρώτη αποεπένδυση του Δημοσίου από τράπεζα.

Δεν συγκινούνται

-Με την ευκαιρία σημειώστε πως στο Μ.Μ. δεν φαίνονται να συγκινούνται ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής συγκυρίας και να είναι πρόθυμοι για γενικότερες εκπτώσεις στον σχεδιασμό για τις τράπεζες. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η άνοδος των επιτοκίων στα τραπεζικά ομόλογα δεν είναι ανασχετικός παράγοντας για να τραβήξουν κεφάλαια. “Θα κρατήσει τρία χρόνια η άνοδος των επιτοκίων, πρέπει να προσαρμοστούν” λένε και προσθέτουν: “Άλλωστε, οι μετοχές τους ανέβηκαν επειδή ωφελούνται από την άνοδο ενώ θα διατηρηθεί και το waiver.” Eπίσης, δεν σηκώνουν κουβέντα για το θέμα των κεφαλαίων: “Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις τελείωσαν. Να κάνουν τώρα τη δουλειά τους, που είναι να δίνουν δάνεια και να μοιράζουν μερίσματα”.

Αναστάτωση στις Τράπεζες

Αυτή την άσκηση με τον αποκλεισμό ενός μεγάλου πελάτη από το Swift, το τραπεζικό μας σύστημα δεν την έχει ξανακάνει. Γι’ αυτό χθες επικρατούσε αναστάτωση στα κεντρικά των ελληνικών τραπεζών. Στο παρελθόν υπήρξε μια ανάλογη κατάσταση με τον αποκλεισμό του Ιράν, αλλά ήταν μια πιο εύκολη περίπτωση καθώς η συγκεκριμένη χώρα ήταν ήδη αποκλεισμένη. Με τη Ρωσία τα πράγματα είναι διαφορετικά γι’ αυτό και τα τραπεζικά στελέχη σύστηναν εξαρχής «ψυχραιμία». Τώρα συνειδητοποιούν τις συνέπειες και τις δυσκολίες του αποκλεισμού των Ρώσων μεγαλοπελατών από το Swift και επικράτησε «συντεταγμένος πανικός»

Το τραμπολίνο των αγορών

Σε τέτοιες περιόδους, λένε οι έμπειροι χρηματιστές, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν τάση, έχουν μόνο διάθεση. Ανάλογα με το… mood της ημέρας, τα βαριά χαρτιά της αγοράς ανεβοκατεβαίνουν με τεράστιες διακυμάνσεις. Είδαμε τις τράπεζες χθες στην αρχή της συνεδρίασης να χάνουν -6%, στη συνέχεια να κατρακυλούν στο -11% ενώ στο τέλος ισορρόπησαν, αφού χθες ήταν η τελευταία μέρα του πρώτου διμήνου και οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές έπρεπε να κάνουν «ταμείο», κλείνοντας θέσεις κυρίως σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνέπεσε και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Δεν είχαμε νέες εισαγωγές ή αφαιρέσεις ελληνικών μετοχών από τους δείκτες, κάποια χαρτοφυλάκια ωστόσο έπρεπε να κάνουν αναδιαρθρώσεις σταθμίσεων κι έτσι δικαιολογείται η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές.

Ο Σαράντης χωρίζει (και) με την Estée Lauder

H σχέση τους κράτησε πολλά χρόνια. Ήρθε, όμως, η ώρα του χωρισμού. Η Estée Lauder αποφάσισε να επιταχύνει το διαζύγιο, προφανώς γιατί κάποια εναλλακτική λύση έχει προγραμματίσει. Αλλά και ο Σαράντης από τη δική του πλευρά, είναι πλέον έτοιμος. Μόλις ανακοινωθεί η αποχώρηση της Estée Lauder, o Σαράντης θα μας παρουσιάσει τη νέα δική του μεγάλη και διάσημη αγάπη. Mε την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι ο Σαράντης δεν χώρισε μόνον με την Estée Lauder

Συμφωνία Alpha Bank – εργαζομένων

Αποτελεσματικά και... αναίμακτα διαχειρίστηκε η διοίκηση της Alpha Bank τη μεταφορά του προσωπικού του κλάδου αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της τράπεζας στη θυγατρική εταιρία στην οποία η ΝΕΧΙ θα αποκτήσει σύντομα το 51%. Η Alpha Bank πέτυχε τη μετάβαση των υπαλλήλων προσφέροντας, αφενός, πλήρη αναγνώριση προϋπηρεσίας και, αφετέρου, αύξηση αποδοχών.

Η αποθέωση του… Ηρακλή

-Εύσημα για τον “Ηρακλή” και την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων στο συνέδριο που οργάνωσε το CENTER FOR THE STUDY OF FINANCIAL INNOVATION (CSFI) του City του Λονδίνου με θέμα το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στο συνέδριο, εκτός από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, μίλησε ο Αν. Διευθυντής της EBRD του Λονδίνου Peter Sanfey ο οποίος είπε ότι ο Ηρακλής είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μεγάλης σώρευσης ΜΕΔ κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, ενώ ο Διευθυντής της Fitch Ratings στην Φρανκφούρτη Alex Muscatelli σημείωσε ότι ο Ηρακλής ήταν ο άξονας της σημαντικής μείωσης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Από τα κυριότερα συμπεράσματα του διαδικτυακού συνεδρίου είναι ότι ο Ηρακλής είναι η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση μείωσης κόκκινων δανείων στην ΕΕ, με τον Γ. Ζαββό να υπογραμμίζει ότι η επιτυχία του Ηρακλή δείχνει πως οι τιτλοποιήσεις, ως δυναμικό εργαλείο της Ένωσης των Ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων της Τραπεζικής Ένωσης.

Στη Βαρκελώνη ο πόλεμος είναι μακριά

Φέτος, το τεράστιο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via στη Βαρκελώνη που φιλοξενεί όπως κάθε χρόνο το περιβόητο Mobile World Congress 2022 είναι μόνο κατά το 50% ανοικτό. Η συμμετοχή είναι μεγάλη, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τις άλλες χρονιές. Λείπουν πολλοί είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω πανδημίας. Το ελληνικό περίπτερο φιλοξενεί 42 εταιρείες. Στο συνέδριο επικρατεί αισιοδοξία για το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας και των μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων. Αρκεί να τους επιτρέψει ο πόλεμος να αναπτυχθούν…