Διεθνή

Mικρές και πανίσχυρες: Ποιες είναι οι 100 χώρες με την μεγαλύτερη δύναμη

  • newsroom


Η δύναμη των μεγαλύτερων κρατών στον πλανήτη δεν σχετίζεται αναγκαστικά με την έκταση αλλά κυρίως με την επιρροή που ασκούν παγκοσμίως

Τα εθνικά σύνορα μπορεί να αποτελούν ανθρώπινα κατασκευάσματα, η σημασία τους ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητη. Ρωσία, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και πολλές ακόμη χώρες, αποτελούν παραδείγματα κρατών μεγάλης έκτασης. Είναι εύκολο να εστιάσουμε στις χώρες με τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα. Όχι μόνο η τεράστια έκταση τους αλλά και οι άπλετοι φυσικοί πόροι που αυτές παράγουν, καθιστούν αδύνατο το γεγονός να τις αγνοήσει κανείς.

Όπως μεταδίδει το zerohedge.com, το παρακάτω σχήμα όμως επικεντρώνεται στην δύναμη των “μικρών”.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το “Visual Capitalist’s Therese Wood” πολλές από τις μικρές σε έκταση χώρες ανά τον κόσμο έχουν μία ασυνήθιστα εκπληκτική δύναμη. Ας δούμε όμως τώρα, πιο αναλυτικά τις 100 πιο μικρές σε έκταση χώρες στον κόσμο καθώς επίσης και σε ποιον τομέα επικεντρώνεται η δύναμής τους. 

 

Κοιτώντας από ψηλά, πολλά από τα εθνικά σύνορα μπορούν πολύ εύκολα να αμφισβητηθούν. Το παρακάτω σχήμα παρουσιάζει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα πιο μικρά κρατίδια του πλανήτη.

“Η Δύναμη των μικρών ”

Η μικρή έκταση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και μικρή δύναμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο. Αδιαμφισβήτητα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμά αποτελεί το Βατικανό. Το μικρότερο κρατίδιο παγκοσμίως με έκταση μόλις 0,44 τ.χιλ.

Είναι ευρέως γνωστό για τον αρχηγό και κύριο κάτοικο του, τον Πάπα. Ο αρχηγός της καθολικής εκκλησίας ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους ιερείς αποτελούν τον μικρότερο αριθμό χώρας με μόλις 825 κατοίκους. Οι περισσότεροι από τους 219 Καρδινάλιους της καθολικής εκκλησίας, οι κορυφαίοι δηλαδή αξιωματούχοι κατοικούν εντός των τειχών του Βατικανού και πιο συγκεκριμένα στις αντίστοιχες επισκοπές τους.

Με περισσότερους από 1.2 δισεκατομμύρια Καθολικούς πιστούς ανά τον κόσμο, η σφαίρα επιρροής του Βατικανού είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερη από την φυσική έκτασή του. 

Παρά το γεγονός ότι το Βατικανό βρίσκεται χτισμένο μέσα στα όρια της Ιταλικής πρωτεύουσας, τη Ρώμη, η αιώνια επιρροή του δεν περιορίζεται μόνο εκεί αλλα εκτείνεται ανά τις ηπείρους.

Κοντά στο 40% των Ρωμαιοκαθολικών ζουν πλέον στην Αμερική, παράλληλα όμως ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος Καθολικός πληθυσμός εντοπίζεται στην Αφρική– η οποία αποτελεί το σπίτι περισσοτέρων από 17% του παγκόσμιου πληθυσμού των καθολικών. 

“Αγοραστική Δύναμη”

Και ενώ η δύναμη του Βατικανού έχει τις ρίζες της  στην θρησκεία, εξίσου μεγάλη επιρροή ασκεί επίσης το μικρό κράτος με την ονομασία Μονακό. Το Μονακό αποτελεί τη δεύτερη μικρότερη σε έκταση χώρα παγκοσμίως.

Βρίσκεται στην Γαλλική Ριβιέρα και περιβάλλεται κυρίως από την Γαλλία. Συγχρόνως, όμως, δεν απέχει περισσότερο από 10 μίλια από τα σύνορα της γειτονικής Ιταλίας.

Όσον αφορά στο μέγεθός του το Μονακό μπορεί να συγκριθεί με μια μεγάλη φάρμα στις Η.Π.Α. Ωστόσο, παρά το μικρό του μέγεθος, το ΑΕΠ του συγκεκριμένου κρατιδίου ανέρχεται σε περίπου 7.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, υπερηφανεύεται για περισσότερους από 12.000 εκατομμυριούχους που ζουν ανα τετραγωνικό μίλι.

Μεταξύ του Λουξεμβούργου και του Λίχτενσταϊν, – και οι δύο αυτές χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις μικρότερες χώρες ανά τον κόσμο, το Μονακό αποτελεί μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως με κατα κεφαλην ΑΕΠ υψηλότερο των 100.000 δολαρίων.

Η Σουηδία και η Ολλανδία, δύο χώρες που εντοπίζονται στο γράφημα στις θέσεις 63 και 64 αντίστοιχα, και αυτές διατηρούν σημαντική δύναμη. Πιο συγκεκριμένα, κατέχουν μεγάλη οικονομική δύναμη δεδομένου του μικρού τους  μεγέθους . Αυτές οι δύο χώρες εντοπίζονται στις θέσεις 20 και 17 στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή.

Ομοίως, η Σιγκαπούρη είναι η 20η μικρότερη χώρα στον πλανήτη, κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα όσον αφορά το κατα κεφαλήν εισόδημα ($65,233) και ταυτόχρονα βρίσκεται στην 34η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ. 

“Η προοπτική αποτελεί το παν”

Προκειμένου να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό το πόσο μικρές σε μέγεθος είναι οι συγκεκριμένες χώρες ας δούμε τις παρακάτω συγκρίσεις.

  • Το Μονακό μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο Central Park της Νέας Υόρκης έχοντας μάλιστα και ελεύθερο χώρο.
  • Το Μπρουνέι έχει περίπου την ίδια έκταση με το Ντέλαγουερ
  • Η Nικαράγουα, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Αμερικής είναι παρόμοια σε μέγεθος με την πολιτεία του Μισισιπί
  • Το Nαουρού είναι το μικρότερο εθνικό νησί, μικρότερο σε έκταση ακόμη και από την Ρόδο
  • Η Νότιος Κορέα είναι περίπου σε έκταση όση η Πενσιλβάνια

Οι συγκεκριμένες χώρες ωστόσο είναι μικρές από ποσοτική πλευρά. Το γεγονός αυτό ωστόσο είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από την οπτική του καθενός.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι χώρες παγκοσμίως υπολογίζονται σε 195. Ωστόσο, το συγκεκριμένο γράφημα δείχνει τις μικρότερες χώρες στον κόσμο αξίζει  να σημειωθεί ότι μία λίστα με τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο μπορεί να περιλαμβάνει επίσης και χώρες όπως η Νότιος Κορέα, η Νικαράουα και η Ελλάδα.

Θεωρούνται ακόμη μικρές μετά από όλα αυτά; 

Παρατηρώντας από το διάστημα, δεν υπάρχουν σύνορα σε αυτά τα μικρά κρατίδια. Αλλά από το έδαφος, γίνεται αντιληπτή η σημασία των εθνικών συνόρων. Παρόλο που η παγκοσμιοποίηση καταργεί τις αποστάσεις ενώνοντας τις χώρες. Τα εθνικά κράτη εξακολουθούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις ανθρώπινες ζωές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Και όπως άλλωστε παρουσιάζει το συγκεκριμένο γράφημα, η δύναμη είναι ανεξάρτητη του μεγέθους.