Συνάντηση στη Μόσχα είχαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, συνοδευόμενοι από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των τριών χωρών, για να συζητήσουν «τη συριακή κρίση», όπως ανακοίνωσαν η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία από την έναρξη του πολέμου, το 2011.

Όπως προστίθεται στη ρωσική ανακοίνωση, οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Σεργκέι Σοϊγκού, του Τούρκου Χουλουσί Ακάρ και του Σύρου Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν ως αντικείμενο «τους τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης και το ζήτημα των προσφύγων», καθώς και «τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων».

«Οι πλευρές υπογράμμισαν την εποικοδομητική φύση του διαλόγου που διεξήχθη από αυτή τη μορφή και την ανάγκη να συνεχιστεί ώστε να σταθεροποιηθεί» η Συρία, συνέχισε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη «σε θετική ατμόσφαιρα».

«Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ υπουργών της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών διερρήχθησαν λόγω του πολέμου. Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν πάντως μια σύντομη, ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου το 2021, ενώ η Άγκυρα παραδέχτηκε στο παρελθόν ότι υπήρχαν επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν επίσης ο πανίσχυρος επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, καθώς και ο Σύρος ομόλογός του, Αλί Μαμλούκ.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος της περιοχής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα, με σκοπό «το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί στη συνέχεια σε μια περίπλοκη σύγκρουση με την εμπλοκή πολλών ξένων χωρών, οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό. Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο έδαφός της περίπου 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.

Όμως, το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στο συριακό έδαφος, νοτίως των συνόρων των δύο χωρών, άλλαξε πρόσφατα στάση απέναντι στη Συρία. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «δολοφόνο» τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια συνάντηση μαζί του.

Διαβάστε ακόμη

AirBnB: Οι κόφτες στην Ευρώπη και η κατάσταση στην Ελλάδα

Αγορές πλοίων: Second to nobody oι Έλληνες εφοπλιστές με $5,6 δισ. το 2022

Amazon: Ετοιμάζει πλατφόρμα streaming μόνο για αθλητικά γεγονότα