Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ρωσία πράγματι παραβιάζει τη συνθήκη του 1987 που απαγόρευσε την παραγωγή πυρηνικών όπλων και πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) και ότι «απειλεί» τις χώρες μέλη του NATO.

«Αναχωρώ (…) για τις Βρυξέλλες, για μια συντονισμένη συνάντηση με τις 29 χώρες του NATO», είπε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Κόουτς, ο οποίος επιβλέπει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο DNI ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάντα την πρόθεση να αποχωρήσουν από την INF. Η συμφωνία αυτή, που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση το 1987, απαγόρευε την ανάπτυξη, την παραγωγή ή την αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Δεν έχει πάντως ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να συζητήσει για το ζήτημα αυτό με τους Ευρωπαίους, που ανησυχούν για την αμφισβήτηση μιας από τις πιο σημαντικές συμφωνίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

«Οι (αμερικανικές) υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν ότι η Ρωσία δοκίμασε, παρήγαγε και ανέπτυξε πυραύλους Κρουζ το βεληνεκές των οποίων είναι απαγορευμένο βάσει της συνθήκης», είπε ο Κόουτς.

Υποστήριξε πως η Μόσχα δοκίμασε τους απαγορευμένους πυραύλους, που η Ουάσινγκτον αποκαλεί 9M729, με προκάλυψη ένα πρόγραμμα πυραύλων που επιτρεπόταν βάσει των διεθνών συνθηκών.

«Πιστεύουμε επίσης ότι ο στόχος της Ρωσίας ήταν να διατηρήσει τις ΗΠΑ δέσμιες των περιορισμών (της συνθήκης) ενώ κατασκεύαζε και ανέπτυσσε μυστικά μια παράνομη πυραυλική δύναμη που απειλεί την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Η Ρωσία συνεχίζει το πρόγραμμά της και εφοδίασε στα τέλη του 2018 πολλές ταξιαρχίες με πυραύλους 9M729, κάτι που αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή, συμβατική και πυρηνική, για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ορισμένα τμήματα της Ασίας», επέμεινε ο Κόουτς.

Για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της να καταγγείλει τη σύμβαση INF, πρέπει από τη μια η Ρωσία να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, από την άλλη, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν, διεμήνυσε επίσης ο DNI.

Αλλά η Ρωσία, πάντα κατά τον Κόουτς, «δεν μας έχει δώσει καμιά ένδειξη πως είναι έτοιμη να παραδεχθεί την παραβίαση (της INF) και ακόμη λιγότερο ότι είναι διατεθειμένη να επανέλθει στην πλήρη και επαληθεύσιμη τήρησή της».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την INF, απόφαση όμως που κάθε άλλο παρά έγινε συναινετικά αποδεκτή στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε αντιθέτως να «προστατευθεί» η συνθήκη, που χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.