Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ συνέχισε το εντυπωσιακό σερί χρηματοδότησής του, συγκεντρώνοντας 9,3 εκατ. λίρες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, εκ των οποίων περίπου 7 εκατ. λίρες προήλθαν από επενδυτές και επιχειρηματίες του χώρου των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Electoral Commission που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, το κόμμα ενισχύθηκε σημαντικά από δωρεές των επιχειρηματιών των crypto Κρίστοφερ Χάρμπορν και Μπεν Ντέλο. Η νέα χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 5,5 εκατ. λίρες που είχε συγκεντρώσει το Reform κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025, ενισχύοντας τα οικονομικά του ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν έως τα μέσα του 2029.

Παρέμβαση Στάρμερ για τις πολιτικές δωρεές

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, να δηλώνει την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τη δημοκρατία από ξένες επιρροές και αδιαφανή χρήματα».

Οι δωρεές του Χάρμπορν πραγματοποιήθηκαν πριν η κυβέρνηση των Εργατικών προωθήσει μέτρα που απαγορεύουν τις πολιτικές δωρεές σε κρυπτονομίσματα και θέτουν ανώτατο όριο 100.000 λιρών στις πολιτικές εισφορές Βρετανών πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό.

Έρευνα για δωρεά 5 εκατ. λιρών προς τον Φάρατζ

Παράλληλα, ο Φάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με 5 εκατ. λίρες που έλαβε προσωπικά από τον Χάρμπορν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Εάν η έρευνα καταλήξει ότι υπήρξε παράβαση των κανόνων, ο ηγέτης του Reform θα μπορούσε να τεθεί σε αναστολή από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αναστολή διάρκειας άνω των δέκα ημερών θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διαδικασία ανάκλησης της έδρας του στην εκλογική περιφέρεια Κλάκτον και σε επαναληπτική εκλογή.

«Το ερώτημα των 5 εκατ. λιρών παραμένει: γιατί ο ηγέτης του Reform αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις δωρεές του και γιατί το κράτησε μυστικό εξαρχής;» δήλωσε ο Στάρμερ.

Το Reform UK υποστηρίζει ότι τα χρήματα αποτελούσαν προσωπικό δώρο και δεν υπάγονται στους κανόνες περί πολιτικών δωρεών.

Οι μεγάλοι δωρητές του κόμματος

Ο Χάρμπορν, που εδρεύει στην Ταϊλάνδη, είχε ήδη δωρίσει 12 εκατ. λίρες στο Reform κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ η δωρεά των 9 εκατ. λιρών που πραγματοποίησε το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς αποτέλεσε ρεκόρ για εν ζωή πολιτικό δωρητή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στους σημαντικούς χρηματοδότες συγκαταλέγεται και ο Μπεν Ντέλο, συνιδρυτής της BitMEX. Ο Ντέλο είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ μαζί με τους συνιδρυτές της εταιρείας για ανεπαρκείς ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος, πριν λάβει χάρη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε άρθρο του στην Telegraph, ο Ντέλο είχε εξηγήσει ότι στηρίζει το Reform επειδή θεωρεί πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εθνική ανάκαμψη είναι η βαθιά ριζωμένη αυταπάτη των ελίτ».

Στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνονται επίσης δωρεές 250.000 λιρών από τον Ναβρόζ Ουντβάντια, συνιδρυτή της Alpha Wave Global, 150.000 λιρών από τον λιβανέζο επιχειρηματία τηλεπικοινωνιών Μπασίμ Χαϊντάρ και 100.000 λιρών από τον Άντριου Κάλθορπ, συνιδρυτή της εταιρείας Condo Protego με έδρα το Ντουμπάι.

Πάνω από Συντηρητικούς και Εργατικούς

Το Reform συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι Conservative Party κατέγραψαν δωρεές ύψους 4 εκατ. λιρών, εξαιρουμένης της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το κυβερνών Labour Party συγκέντρωσε 3,9 εκατ. λίρες.

Η χρηματοδοτική δυναμική του Reform UK ενισχύει περαιτέρω τη θέση του κόμματος, το οποίο έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Αγγλία, καθώς και στα κοινοβούλια της Σκωτίας και της Ουαλίας, ενώ παραμένει σε ισχυρή θέση στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση σε «Α-» της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ από την S&P Global Ratings

Σε νέα εποχή κινδύνου η ναυτιλία – Γιατί η κρίση στα Στενά του Ορμούζ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο (pic)

EBRD: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την τουρκική οικονομία το 2026 και το 2027

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα