ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Πράσινο φως στο 5ετές πακέτο στήριξης 100 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία (tweet)

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ για τη δέσμευση μακροχρόνιας στήριξης της Ουκρανίας - Ποιες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις και ποιες στήριξαν με θέρμη το σχέδιο

Προκαταρκτικό πράσινο φως στο σχέδιο για ένα πακέτο στρατιωτικής στήριξης 100 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία με ορίζοντα πενταετίας έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το πλαίσιο του πακέτου θα ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο συζητήσεων, καθώς δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις από κάποια κράτη μέλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ικανοποιημένος διότι το σχέδιο που έβαλε στο τραπέζι έλαβε αρκετή στήριξη ώστε να δρομολογηθεί. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Άντονι Μπλίνκεν ήταν από τις χώρες που ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ διαφώνησαν, διευκρινίζουν οι FT επικαλούμενοι πηγές, όμως θέλουν να συζητήσουν περισσότερο τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σημειωτέον πως στόχος της πρότασης Στόλτενμπεργκ είναι να θωρακίσει την μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ουάσιγκτον και την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Όμως, ακριβώς για το λόγο αυτό μπορεί να προσφέρει «πολεμοφόδια» στον Τραμπ στη μάχη του κατά του Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο όχι μόνο θα διατηρήσει για άλλα πέντε χρόνια τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αλλά ουσιαστικά θα δώσει στο ΝΑΤΟ τη διαχείριση της βοήθειας αυτής, αντί του υπό αμερικανική διοίκηση Ramstein Group, που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για να συντονίζει τις στρατιωτικές προμήθειες της Δύσης προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους FT, επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Γερμανία αλλά για διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τον μόνιμο φόβο του Βερολίνου μήπως τυχόν υπάρξει ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο έντονη αντίδραση από τη Μόσχα. Και βέβαια αρνητική διάθεση είχε για μια ακόμη φορά η Ουγγαρία, με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η πρόταση μπορεί να σύρει τη Συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο.

Θερμοί υποστηρικτές του σχεδίου ήταν αντιθέτως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία αλλά και το Βέλγιο.

Διαβάστε ακόμη:

Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα

HSBC: Τι εκτιμά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 (γραφήματα)

Δ. Κουτσολιούτσος: Τι είπε για τις πλαστογραφίες και τις κατηγορίες για εικονικές πωλήσεις στη Folli Follie

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""