Ένα πενταετές μέγα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έχει στα «σκαριά» το ΝΑΤΟ με στόχο να διασφαλίσει τη θωράκιση της Ουκρανίας απέναντι σε ενδεχόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ σε περίπτωση που στην προεδρία εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η πρόταση υπό την ονομασία «Αποστολή για την Ουκρανία» θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, την Τετάρτη, από το γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων από τα 32 κράτη μέλη προς την Ουκρανία σε βάθος πενταετίας.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, περιέγραψε το σχέδιο ως ένα όχημα «για τη θωράκιση του μηχανισμού (προστασίας της Ουκρανίας) έναντι των ανέμων της πολιτικής αλλαγής», με την τελευταία αναφορά να σχετίζεται εμμέσως πλην σαφώς με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο πέρα από το ζήτημα της επίλυσης της μακροχρόνιας χρηματοδότησης του Κιέβου ανεξάρτητα των συνθηκών στο Λευκό Οίκο, η πρόταση θα δώσει στην Ουκρανία και μια απτή απόδειξη της συνεχιζόμενης στήριξης του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο η χώρα να λαμβάνει αυτό που κυρίως επιθυμεί, ήτοι την ένταξη στη Συμμαχία, κάτι που για την ώρα μοιάζει πρακτικά αδύνατη.

Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας, που αποχωρεί από το πόστο το φθινόπωρο, έχει θέσει σαν στόχο την επικύρωση του σχεδίου πριν τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού, που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας το θέμα, διπλωμάτης υποστήριξε στους FT πως με το σχέδιο «θα διαβούμε τον Ρουβίκωνα. Το ΝΑΤΟ θα έχει ρόλο στο συντονισμό της φονικής (οπλικής) στήριξης της Ουκρανίας» κάτι που γίνεται ουσιαστικά για πρώτη φορά από την ρωσική εισβολή.

Έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας της δύσης προς την Ουκρανία συντονιζόταν από το υπό αμερικανικής ηγεσίας Ramstein Group.

Διαβάστε ακόμη

Βαλτιμόρη-Νιγηρία-Κίνα: Το τρίγωνο που επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Σίντι Σέρμαν: Η κορυφαία εικαστικός που μεταμορφώνεται μπροστά στην κάμερά της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ