(last update 22:25) Την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του χαιρέτισε απόψε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των ομήρων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λίγοι εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα. Χαρακτήρισε δε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία χαιρέτισε την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας 24 ομήρων από τη Χαμάς και την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το Παρίσι εξακολουθεί «να κινητοποιείται για την απελευθέρωση Γάλλων ομήρων στο πλαίσιο της συμφωνίας που εφαρμόζεται», τόνισε σε ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απελευθέρωση «όλων των συμπατριωτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Γαλλία, και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να την επιτύχουμε», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα χαιρέτισε «τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που κατέστησαν δυνατή την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».

Τη διαδικασία χαιρέτισε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως είναι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες απελευθερώσεις ομήρων. «Είναι μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που πρόσθεσε ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων απαίτησε εκτεταμένη αμερικανική διπλωματική παρέμβαση.

Η σημερινή ημέρα ήταν προϊόν «πολύ σκληρής δουλειάς και εβδομάδων προσωπικής δέσμευσης», επεσήμανε λέει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν νυχθημερόν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων από την πρώτη στιγμή που αιχμαλωτίστηκαν. Τόνισε δε, ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον πρόεδρο Αλ-Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

4 Γερμανοϊσραηλινοί ανάμεσα σε όσους απελευθερώθηκαν

Όπως αναφέρει το Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε ότι τέσσερις εκ των 24 ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς την Παρασκευή έχουν γερμανική υπηκοότητα.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε πως το Βερολίνο αναγνωρίζει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. «Η ανακωχή πρέπει να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διασφαλιστεί πως ο λαός της Γάζας θα λάβει ζωτικής σημασίας αγαθά, όπως φάρμακα, τρόφιμα, νερό κ.ά.», τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Είμαι απίστευτα ανακουφισμένη που απελευθερώθηκαν 24 όμηροι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Γερμανών- και που ένας πατέρας, ύστερα από 49 ημέρες κόλασης και απίστευτου φόβου, μπορεί επιτέλους να αγκαλιάσει ξανά τις δύο μικρές κόρες του και τη σύζυγό του», είπε η Μπέρμποκ σε συνεδρίαση του κόμματός της. «Η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ιδίως των Γερμανών, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα», σημείωσε στη συνεδρίαση των Πρασίνων.

Παράλληλα, για «κόλαση επί γης» έκανε λόγο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, περιγράφοντας την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη, χαιρέτισε την απελευθέρωση των ομήρων και επανέλαβε την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

137 φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να αυξήσει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί «τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτει η OCHA. Διευκρινίζει δε ότι 129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και πως 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», προσθέτει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπόσχεται να εργαστεί για «να συνεχίσει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων όλης της Γάζας».

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ, πολλές ξένες κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν σταματούν να ζητούν παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία, κυρίως για να μεταφερθεί η επείγουσα βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας που αγωνίζεται να επιβιώσει σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Ντουμπάι: Επένδυση ύψους €4,5 δισ. για νέα γραμμή μετρό μήκους 30 χιλιομέτρων (tweets)

Πούτιν: «Επικίνδυνο και απαράδεκτο να αποκτήσει η Δύση το μονοπώλιο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ