Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Δύση να αναπτύξει ένα μονοπώλιο στην τεχνητή νοημοσύνη και είπε ότι μια πολύ πιο φιλόδοξη στρατηγική στον τομέα της ανάπτυξης της AI θα εγκριθεί σύντομα στη Ρωσία.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα φέρει επανάσταση στην κοινωνία μ’ έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνον που υπήρξε όταν εμφανίστηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στα τέλη του 20ού αιώνα.

Η Μόσχα επίσης φιλοδοξεί να γίνει δύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά οι προσπάθειες αυτές την έχουν κρατήσει πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία -ο οποίος έχει ωθήσει πολλούς ταλαντούχους επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και έχει πυροδοτήσει τις δυτικές κυρώσεις, που πλήττουν τις εισαγωγές της χώρας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Μιλώντας σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας δίπλα του τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής τράπεζας Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, είπε ότι το να προσπαθείς να επιβάλεις απαγόρευση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι αδύνατον. Ακόμη, επέστησε την προσοχή στο ότι θα ήταν επικίνδυνο και απαράδεκτο να επιτραπεί στις δυτικές πλατφόρμες να αποκτήσουν το μονοπώλιο στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στο πολύ εγγύς μέλλον, ως ένα από τα πρώτα βήματα, θα υπογραφεί προεδρικό διάταγμα και θα εγκριθεί ένα νέο σχέδιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η νέα στρατηγική θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες «η επέκταση της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλου εύρους μοντέλων γλωσσών». Η Ρωσία είπε ότι χρειάζεται να κάνει νομοθετικές και επενδυτικές αλλαγές για να ωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Λαγκάρντ: Η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει – Δεν κηρύσσουμε νίκη

Motor Oil: Οι μεγάλες επενδύσεις που αναβαθμίζουν το διυλιστήριο στους Αγ. Θεοδώρους (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ