search icon

Διεθνή

Νομάδες των Airbnb – To νέο hot trend της πανδημίας

Πολλοί είναι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της πανδημίας -εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες τηλεργασίας- αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πολυσύχναστες πόλεις και να αλλάζουν με τη βοήθεια της Airbnb σπίτι κάθε μήνα

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που έχουν εγκαταλείψει τις πολυσύχναστες πόλεις. Εκμεταλλευόμενοι τις αποφάσεις των εταιρειών για υποχρεωτική τηλεργασία, πλέον αλλάζουν περιοχές και σπίτια τα οποία βρίσκουν στην Airbnb σαν τα.. πουκάμισα.

Η Τες Πόλις, εργαζόταν στο Σαν Φρανσίσκο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Φέτος βρέθηκε να δουλεύει και να κλείνει επαγγελματικά ραντεβού από τις παραλίες του Τουλούμ στο Μεξικό.

Γιατί; Απλώς μετέφερε το επαγγελματικό της γραφείο εκεί. Σε μια παραλία.

«Αποφάσισα να κάνω κάτι νέο και έτσι πήγα στο Tουλούμ, ένα από τα λίγα μέρη που παραμένει ανοιχτό σε μια τέτοια περίοδο και εξακολουθεί να είναι υπέροχο. Μετά από όσα ζήσαμε στην πανδημία και όντας στο Σαν Φρανσίσκο για τόσο καιρό, ήθελα απλώς κάτι άλλο.» υποστηρίζει.

Η Πόλις είναι μία ακόμη εργαζόμενη η οποία εγκαταλείπει το διαμέρισμά της επιλέγοντας τον νομαδικό τρόπο ζωής.

Το νέο hot trend που αναδύεται μέσα από την πανδημία, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για τη δημοφιλή πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών.

Η Airbnb μπήκε στο χρηματιστήριο την Πέμπτη και οι μετοχές της διπλασιάστηκαν από την αρχική τιμή δημόσιας προσφοράς η οποία άγγιζε τα 68 δολάρια.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν στα 139,25 δολάρια την Παρασκευή και έτσι η αξία της ανέρχεται στα 83,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Τα έσοδα της εταιρείας το προηγούμενο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η πανδημία έπληξε ανεπανόρθωτα τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Ωστόσο, η Airbnb κατάφερε να ανακάμψει πολύ γρήγορα της καθώς πολλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις για την περίοδο τον lockdowns και να καταφύγουν στην επαρχία.

«Κάνοντας τη ζωή συναρπαστική ξανά»

Ο Τρέι Ντίτο δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα εγκατέλειπε το διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν, αλλά όταν η πανδημία ανάγκασε όλους να παραμείνουν στο σπίτι, βρέθηκε να μοιράζεται ένα μόνο χώρο με τη σύζυγό του, η οποία επίσης έπρεπε να εργαστεί από το σπίτι, και τον μόλις δύο ετών γιο τους. Σχεδόν αμέσως, το ζευγάρι βρήκε ένα Airbnb στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ήταν κοντά στο κέντρο και συγχρόνως τους παρέχει άφθονο χώρο.

«Δεν μπορούσαμε να εργαστούμε και να μεγαλώσουμε ένα παιδί σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε ή να απολαύσουμε μια απλή βόλτα έξω.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ήμασταν αρκετά τυχεροί που βρήκαμε ένα σπίτι που ταιριάζει στις ανάγκες μας και ήταν μακριά από την τρέλα, αλλά συγχρόνως και αρκετά κοντά και μπορούσα να επιστρέψω ανά πάσα στιγμή εάν χρειαζόταν.»

Όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση η ανθρωπότητα να απαλλαγεί σύντομα από τον ιό, ο Ντίτο και η σύζυγός του μετακόμισαν τον Σεπτέμβριο σε ένα άλλο Airbnb, στο Τέξας, για να είναι κοντά στην οικογένεια τους για το υπόλοιπο του 2020.

Και άλλοι ψηφιακοί νομάδες…

Η Αισουάρια Βαρντάνα είναι ένα ακόμη παράδειγμα. Επέλεξε να αλλάξει τον τόπο κατοικίας της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η νεαρή αποφάσισε ότι ήθελε να φύγει από το Σαν Φρανσίσκο αφού ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με τους συγγενείς της, τους πρώτους τρεις μήνες της καραντίνας.

Η Βαρντάνα ήταν κουρασμένη από τη μονοτονία και είχε χάσει τον ενθουσιασμό της. Δεν ήθελε να βλέπει πολλά άτομα, ούτε να πηγαίνει σε πάρτι και συναυλίες. Εκείνη και οι φίλοι της τότε, αποφάσισαν να νοικιάσουν Airbnb κοντά σε εθνικά πάρκα που θα μπορούσαν να κάνουν πεζοπορία εξερευνώντας καινούρια μέρη.

Η Λιόνα Μαρλίν και ο σύντροφός της.

Αποφάσισαν να πουλήσουν όλα τα υπάρχοντά τους και να αφήσουν το διαμέρισμά τους στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο για να ζήσουν νομαδικά νοικιάζοντας διαμερίσματα μέσω της Airbnb.

Το ζευγάρι που αγαπάει την εμπειρία, συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα αν έφυγαν από το Σαν Φρανσίσκο και έμεναν σε Airbnbs, μερικά από τα οποία προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις σε ανθρώπους που κάνουν κρατήσεις για ένα μήνα.

Μάλιστα η Μαρλίν ανεβάζει τη νομαδική ζωή τους στο youtube. Παροτρύνει και άλλους να υιοθετήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να κάνεις κάτι τέτοιο.»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα: Το Wi-Fi

Η Έμιλι Μπάκλεϊ, χρησιμοποίησε την Airbnb στην αρχή της πανδημίας για να μείνει με τον φίλο της στο Κάνσας Σίτι.

Σειρά είχε το Ντένβερ, το Όστιν, η Νέα Ορλεάνη και η Ατλάντα. Απολαμβάνει την ελευθερία του νομαδικού τρόπου ζωής, ιδίως χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο μέρος που θα πάει να ζήσει.

Αλλά το ζευγάρι αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στην πορεία. Σε ένα από τα ταξίδια τους, η Μπάκλεϊ και ο φίλος της έφτασαν σε ένα Airbnb που ήταν πολύ μικρότερο από ό, τι περίμεναν και είχαν δει στις φωτογραφίες στην πλατφόρμα.

«Ήταν ένας δύσκολος μήνας», είπε.

Σε ένα άλλο Airbnb στη Βόρεια Καρολίνα, σχεδίαζαν να μείνουν με ένα άλλο ζευγάρι που εργάζεται και αυτό εξ αποστάσεως. Όταν έφτασαν, ωστόσο τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ανακάλυψαν ότι η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο δεν ήταν αρκετά αξιόπιστη για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Τελικά, οι τέσσερις από αυτούς αναγκάστηκαν να νοικιάσουν ένα δεύτερο Airbnb για μια εβδομάδα και να μετακομίσουν σε αυτό μόνο και μόνο για το ίντερνετ.

Στην πραγματικότητα, το Wi-Fi ήταν το κύριο παράπονο μεταξύ πολλών νομάδων της Airbnb σύμφωνα με το CNBC. 

Οι ειδικοί της νομαδικής ζωής του Airbnb

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τζέιμς Βαντ και ο Μακ Σάλιβαν, ειδικοί στην νομαδική ζωή, κοιτούν πάντα τις κριτικές σχετικά με την ποιότητα του Wi-Fi μιας μονάδας πριν κλείσουν ένα διαμέρισμα ειδικά όταν πρόκειται για αρκετό διάστημα.

Φροντίζουν και εκείνοι με τη σειρά τους, να παρέχουν λεπτομερείς κριτικές σχετικά με το Wi-Fi και τις ταχύτητες του διαδικτύου.

Επιπλέον, νοικιάζουν πάντοτε μονάδες όπου θα έχουν ολόκληρο το μέρος για τον εαυτό τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μοιραστούν το ίντερνετ με την οικογένεια υποδοχής ή άλλους επισκέπτες. Τείνουν επίσης να αναζητούν μέρη που διαφημίζουν ότι διαθέτουν έξυπνη τηλεόραση ή Roku – σηματοδοτεί ότι το μέρος έχει Wi-Fi που είναι τουλάχιστον αρκετά καλό για τη ροή βίντεο.

Οι δυο τους, έχουν υιοθετήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής από το 2016.

Αλλά από τον Απρίλιο του 2020, επιλέγουν τους νέους τόπους διαμονής τους αποκλειστικά μέσω της Airbnb.

Εκτιμούν ότι όταν κάνουν κράτηση μέσω της Airbnb, γνωρίζουν τη συνολική τιμή που θα πληρώσουν. Σε αντίθεση με την παραμονή για μικρό χρονικό διάστημα σε ένα διαμέρισμα, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την πληρωμή κοινής ωφέλειας, καταθέσεων ή οτιδήποτε άλλο.

Τους αρέσει επίσης στο γεγονός ότι η Airbnb τείνει να υποστηρίζει τους επισκέπτες όταν προκύπτουν προβλήματα.

Προς τη λήξη της πανδημίας

Καθώς τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι έτοιμα, ορισμένοι θα επιστρέψουν στην προηγούμενη ζωή τους.

Ο Ντίτο και η οικογένειά του, για παράδειγμα, θα μετακομίσουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι στο τέλος του μήνα. Παρόλο που η Airbnb ήταν αντάξια των προσδοκιών τους, ο Ντίτο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να νιώσει τα μέρη αυτά σαν το δικό του σπίτι.

«Χάνεις την αίσθηση του σπιτιού όταν κοιμάσαι στο κρεβάτι κάποιου άλλου και κάθεσαι στον καναπέ κάποιου άλλου».

Άλλοι, ωστόσο, σκοπεύουν να συνεχίσουν να ζουν με τον ίδιο τρόπο ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας.

«Νιώθω ότι έχω απόλυτη ελευθερία. Είναι κάτι που δεν το έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε η Μπέκλεϊ. «Κάθε φορά ανυπομονώ να δω το νέο μας Airbnb. Λατρεύω αυτό το συναίσθημα».

Διαβάστε ακόμη:

Βloomberg: Κυοφορούμενο deal μεταξύ Eurobank και HSBC

Πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και τον Ιανουάριο

Πώς η κυκλοφορία του εμβολίου επηρεάζει την παγκόσμια Ναυτιλία

Exit mobile version