Bloomberg

Η περιουσία του CEO της Airbnb εκτινάχθηκε στα $11,4 δισ. μετά την ΙΡΟ

  • newsroom


Η ιδέα δύο συμφοιτητών να φουσκώσουν δύο αεροστρώματα για να παρέχουν διαμονή στους συμμετέχοντες ενός συνεδρίου είναι πλέον μια εταιρεία συνολικής αξίας $100 δισ. - Οι νέες ανάγκες διαμονής που καλύπτει η εταιρεία σε καιρό πανδημίας

Ο συνιδρυτής της Αirbnb Inc, Μπράιαν Τσέσκι κάποτε μπορεί να φανταζόταν μία λαμπερή ΙΡΟ της εταιρείας του. Αυτά τα όνειρα δεν έμελλε να ευοδωθούν.

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να χτυπήσει το καμπανάκι στο Nasdaq Stock Exchange. Η εικόνα δεν συμπεριλάμβανε κοστούμια, σαμπάνιες, χαμόγελα και αγκαλιές θριάμβου με τους άλλους δύο συνιδρυτές Τζο Γκέμπια και Νέιθαν Μπλέτσαρζικ.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως η αξία της μετοχής της εταιρείας θα υπερδιπλασιαζόταν μετά την ΙΡΟ της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας την Airbnb ως μία εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων τουρισμού παγκοσμίως, και εκτινάσσοντας την αξία του μετοχικού πακέτου του Τσέσκι στα $11,4 δισ. 

Αντιθέτως, ο Τσέσκι ανέφερε πως θα βρισκόταν μπροστά στο λάπτοπ του στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο. Παρόλα αυτά, έμεινε άφωνος μετά από την τεράστια επιτυχία της ΙΡΟ, η οποία αρχικά αναμενόταν στα $68 /μετοχή. 

Η Airbnb έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που ήταν μια μικρή εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο. Εχει γίνει ένας παγκόσμιος γίγαντας με μετοχική αξία στα $149,24 το μεσημέρι της Πέμπτης. Η συνολική αξία της εταιρείας εκτιμάται στα $100 δισ.

Οι Τζο Γκέμπια και Νέιθαν Μπλέτσαρζικ, των οποίων τα μερίδια είναι λίγο μικρότερα από αυτά του Τσέσκι εκτιμώνται στα $10,4 δισεκατομμύρια έκαστος.

«Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα στο Σαν Φρανσίσκο πριν από 13 χρόνια. Ημουν 26 ετών, άφραγκος, με όλα μου τα υπάρχοντα στο πορτ μπαγκάζ ενός Honda Civic», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσέσκι.

Οι λοιποί κερδισμένοι της ΙΡΟ συμπεριλαμβάνουν την Sequoia Capital and Founders Fund και την Silver Lake Partners.

Οι Τσέσκι και Γκέμπια ήταν συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο Rhode Island School of Design όταν αποφάσισαν να φουσκώσουν δύο αεροστρώματα και να προσφέρουν σε επισκέπτες ενός συνεδρίου design, μέρος διαμονής. Η ιδέα ονομάστηκε Air Bed and Breakfast, και μετατράπηκε σε Airbnb. O Μπλέτσαρζικ εισήλθε στην εταιρεία ένα χρόνο αργότερα, το 2008. Οι τρεις τους ελέγχους μετοχικό πακέτο 48%, μέσω μετοχών Class B.

Οταν η πανδημία έπληξε την βιομηχανία του τουρισμού φέτος, αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα της Airbnb. Παρόλα αυτά, ο Τσέσκι, μέσω του λάπτοπ του, μείωσε τα έξοδα του μάρκετινγκ της εταιρείας στο μηδέν, ακύρωσε μία προηγούμενη ΙΡΟ, και -με δάκρυα στα μάτια κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης μέσω της webcam του- ανακοίνωσε την απόλυση του 25% των εργαζόμενων στην εταιρεία. Από το ίδιο λάπτοπ παρακολούθησε και την αυξητική πορεία που επέδειξε η εταιρεία ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ.

Το στοίχημα που κέρδισε ο Τσέσκι σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν πως ενοικίαζε δωμάτια και σπίτια για μεγάλη ή μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορους χρήστες, με μάξιμουμ απόσταση 300 μιλίων από την παρούσα κατοικία τους. Οι εργαζόμενοι μέσω τηλεργασίας ήθελαν να εργάζονται από ένα μεγαλύτερο σπίτι. Οι φοιτητές των οποίων οι εστίες είχαν κλείσει, ήθελαν να ξεφύγουν από τα πατρικά τους, ενώ άλλοι ήθελαν να ζουν κοντά στις οικογένειές τους, αλλά όχι με τις οικογένειές τους, λόγω του Covid-19.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, τα έσοδα του Airbnb είχαν μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σε σχέση με το 60% των Expedia Group Inc και Marriott International Inc.

H πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, και ο Τσέσκι αναγκάστηκε να ακυρώσει τα πλάνα του για το… καμπανάκι λόγω των νέων lockdowns στο Σαν Φρανσίσκο. Ακόμη κι αν η μετοχή επιδείξει διορθωτική πορεία μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεγάλη ΙΡΟ, ο Τσέσκι υπογραμμίζει πως δεν θα τον πειράξει. «Ό,τι κι αν συμβεί, με τα όσα έχουμε περάσει τους προηγούμενους οκτώ μήνες, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται να ζούμε σε ένα κόσμο αβεβαιότητας για κάποιο καιρό, ούτως η άλλως».

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο Μάντοφ: Η ώρα των αποζημιώσεων – Από «Μεσσίας της Wall» στη φυλακή… 65 δισ. δρόμος

Έλον Μασκ: O Mr Tesla τα βάζει τώρα και με τους κατόχους MBA και τα πολυτελή γραφεία τους

Μονεμβασιώτης (Βενέτης): Συνεργασία με τη Wolt για να συγκρατηθεί η πτώση των πωλήσεων