Μία ανατρεπτική πρόταση για τα δεδομένα των ΗΠΑ περιλαμβάνει νομοσχέδιο που προωθεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Εφόσον το νομοσχέδιο «περάσει» θα δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο πολλών νέων Αμερικανών που επιθυμούν να αποκτήσουν κολεγιακή εκπαίδευση αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς –ο οποίος προσφάτως έγινε viral– ανακοίνωσε την Τετάρτη από κοινού με την βουλευτή Πραμίλα Τζέιαπαλ, το σχέδιο «Κολλέγιο για όλους», ένα νομοσχέδιο που θα παρέχει δωρεάν κολεγιακές σπουδές για εκατομμύρια σπουδαστές και θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη σε παιδιά οικογενειών της εργατικής τάξης που σπουδάζουν σε ειδικά ιδρύματα για μειονότητες.

«Στην πλουσιότερη χώρα στην παγκόσμια ιστορία, η ανώτερη εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι δικαίωμα όλων, όχι πρόνόμιο λίγων», δήλωσε ο Σάντερς, σύμφωνα με το CNBC. «Αν θέλουμε να έχουμε το επίπεδο ζωής που όλοι οι Αμερικάνοι αξίζουν, πρέπει να έχουμε το πιο καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό στον κόσμο».

Το εν λόγω νομοθέτημα έρχεται εν μέσω ενός διαλόγου που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη διαγραφή χρεών από φοιτητικά δάνεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «ότι θα ενίσχυε τους δανειολήπτες «σβήνοντας» χρέη ύψους 10.000 δολαρίων ανά δανειζόμενο, και τώρα αναθέτει στο υπουργείο παιδείας να ετοιμάσει μια έκθεση για το αν είναι σύννομη μία ενδεχόμενη διαγραφή χρεών ύψους έως 50.000 δολ.

Οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή χρωστούν ποσό που ξεπερνά τα 1,7 τρισ. δολ. σε φοιτητικά δάνεια.

Το σχέδιο θα προσφέρει εκπαίδευση ελεύθερη διδάκτρων για όλους τους σπουδαστές σε κοινοτικά κολλέγια και δημόσιες εμπορικές σχολές.

Πώς η Wall Street θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο

Η καινοτομία του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω. Η νομοθεσία που προτείνεται από τον Σάντερς και την Τζέιαπαλ είναι μια μεγάλη επένδυση στην εκπαίδευση και φέρει υψηλό τίμημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το 75% του κόστους σπουδών στις δημόσιες σχολές, με τις πολιτείες να πληρώνουν το υπόλοιπο.

Σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύπτει το 90% του κόστους.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προτείνει η κυβέρνηση να πληρώνει για τις δωρεάν σπουδές, επιβάλλοντας φόρο συναλλαγών στην Wall Street, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε άλλα νομοθετήματα που είχε προωθήσει στο παρελθόν ο «Μπέρνι».

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή φόρου 0,5% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, 0,1% στις αγοραπωλησίες ομολόγων και 0,005% σε συναλλαγές της αγοράς παραγώγων. Έτσι, θα αντληθούν 2,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αντίστοιχες φορολογικές πρωτοβουλίες υπήρξαν αντικείμενο έντονης κριτικής στο παρελθόν. Επαγγελματικές ομάδες έχουν τοποθετηθεί αρνητικά, και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να βλάψουν τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όσοι στηρίζουν το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουν ως μια κίνηση «quid pro quo».

«Δεκατρία χρόνια πριν, η μεσαία τάξη διέσωσε την Wall Street όταν είχε ανάγκη, ενώ και η ίδια η μεσαία τάξη υπέφερε», αναφέρεται σε απόσπασμα του νομοσχεδίου. «Τώρα, είναι η σειρά της Wall Street να ξαναστήσει τη μεσαία τάξη στα πόδια της πληρώνοντας ένα ταπεινό φόρο στις συναλλαγές, και διασφαλίζοντας πως όλοι στην Αμερική που επιθυμούν να λάβουν ανώτερη εκπαίδευση θα την έχουν, χωρίς να βυθιστούν στο χρέος».

Διαβάστε ακόμα:

Tροπολογία στη Βουλή: Αναστολή 60 ημερών και για τις επιταγές Μαΐου

Δώρο Πάσχα: Από Μ.Τετάρτη η πληρωμή, τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή – Νέα ανακοίνωση

Take the (digital) money and run… made in Turkey: Ο Τούρκος CEO και οι ανήσυχοι επενδυτές