Προτού αποφασίσετε να διαβάσετε το διάσημο βιβλίο «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι», καλό είναι να ελέγξετε την ημερομηνία έκδοσής του. Μπορεί να αξίζει μια περιουσία, όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση της λονδρέζικης εταιρείας εμπορίας σπάνιων βιβλίων Peter Harrington. 

Το βρετανικό βιβλιοπωλείο ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Σκοτ Φίτζεραλντ, η οποία χρονολογείται από το 1925. Και ζητάει 360.000 δολάρια! 

«Το “Ο Υπέροχος Γκάτσμπι” θεωρείται, σε όρους συλλογής, το Νο.1 αμερικανικό μυθιστόρημα» υποστηρίζει το Peter Harrington. «Μάλλον αυτό οφείλεται στο εξώφυλλο. Πολλοί φαίνεται ότι το θέλουν απεγνωσμένα».  

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στο International Antiquarian Book Fair της Νέας Υόρκης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Απριλίου στο Park Avenue Armory. 

Η τιμή των 360.000 δολαρίων τοποθετεί το διαχρονικό αριστούργημα του Φίτζεραλντ στο πάνω «ράφι» της ακμάζουσας αγοράς των συλλεκτικών βιβλίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. Και η μακρά περίοδος της πανδημίας, η οποία συνοδεύτηκε από διαδοχικά lockdown, αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα σπάνια βιβλία.  

Η τιμολόγηση του «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» βασίστηκε σε μια σειρά κριτηρίων: Το πότε εκδόθηκε, σε τι κατάσταση βρίσκεται το εξώφυλλο, αν υπάρχουν φθορές κ.α. 

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε σε 20.870 αντίγραφα. Η ειδοποιός διαφορά, μάλιστα, είναι ότι εμπεριέχουν τουλάχιστον πέντε τυπογραφικά λάθη, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά σπάνια και φυσικά, ανάρπαστα. Κι αυτό, διότι στις επόμενες εκδόσεις τα συγκεκριμένα λάθη διορθώθηκαν.  

Το 2014, ένα από τα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στην τιμή των 377.000 δολαρίων, ενώ πρόσφατα σε δημοπρασία της Heritage Auctions το αντίτιμο καθορίστηκε στα 162.500 δολάρια. Το 2009, σε αντίστοιχη δημοπρασία του Bonham, η τιμή ανήλθε στα 180.000 δολάρια. 

Διαβάστε επίσης:

Motor Oil: Απόβαση στις ΑΠΕ με 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης

Το θρίλερ με τον Επίτροπο στην Τράπεζα Αττικής, η Μεγάλη Παρασκευή του Σαράντη, το χρυσό πακέτο του Αρτούρ, ο Νίκος της BC Partners και το κλειστό κλαμπ 

Μύκονος: Εξαγορά του ξενοδοχείου Kensho Psarou έναντι 30 εκατ. ευρώ – Η ανακοίνωση της εταιρείας