Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κούμπαν έχει «ένα μυστικό που όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν», όπως ο ίδιος λέει: Να προσέχετε όποιον ισχυρίζεται ότι μπορεί να σας «πουλήσει» μια αλάνθαστη στρατηγική για να βγάλετε εύκολα χρήματα.

«Όταν βλέπετε κάποιον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπόσχεται πώς θα σας βοηθήσει να βγάλετε λεφτά, λέει ψέματα», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής στους 940.000 και πλέον ακολούθους του στο TikTok με πρόσφατη ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μοιράστηκε τη «συμβουλή της ημέρας».

Η «συμβουλή της ημέρας»

Ο λόγος είναι απλός, είπε ο Κούμπαν: «Αν ήταν πραγματικά τόσο καλοί, θα έκαναν τους εαυτούς τους πλούσιους και δεν θα μοιράζονταν [τη στρατηγική τους]».

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, στη συνέχεια, πέρασε στις συμβουλές. «Όταν έχετε μία σπουδαία ιδέα, όταν έχετε έναν τρόπο να βγάλετε πολλά χρήματα, το πρώτο πράγμα που δεν πρόκειται να κάνετε είναι να τη μοιραστείτε με άλλους. Θα τη χρησιμοποιήσετε για τον εαυτό σας», δήλωσε ο Κούμπαν.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ στο διαδίκτυο για να βρείτε τους λεγόμενους γκουρού των επιχειρήσεων, οι οποίοι πλασάρονται ως σύμβουλοι για τους επίδοξους επιχειρηματίες. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με εκείνους που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους κλάδους ή σας λένε ότι θα σας βοηθήσουν να στήσετε ένα συγκεκριμένο είδος επιχείρησης, είπε ο Κούμπαν.

Αυτό συμβαίνει επειδή όποιος σας πουλάει μια επιχειρηματική ιδέα ή στρατηγική είναι πιθανό να την πουλάει και σε άλλους ανθρώπους.

«Όταν κάποιος σας πουλάει την ιδέα του, όποια κι αν είναι αυτή και την πουλάει και σε άλλους ανθρώπους, δεν κάνει κάτι άλλο εκτός από το να γεμίζει τις τσέπες του;» διερωτήθηκε ο Κούμπαν.

«Δημιουργούν ανταγωνισμό για εσάς»

Και πρόσθεσε: «Ξέρετε πώς αποκαλούν κάποιον που μπαίνει σε μια επιχείρηση όπου υπάρχει απεριόριστος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι ότι κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα; Τους αποκαλούν ηλίθιους. Μην το κάνεις».

Ορισμένες υπηρεσίες που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι νόμιμες – αλλά τόσο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου όσο και το μη κερδοσκοπικό Better Business Bureau προειδοποιούν ότι θα πρέπει πάντα να είστε σε επιφυλακή για πιθανές απάτες, ειδικά όταν πρόκειται για υπηρεσίες επιχειρηματικής καθοδήγησης ή επενδυτικές συμβουλές στο διαδίκτυο.

Συμβουλευτείτε κάποιον που εμπιστεύεστε και ερευνήστε τον σύμβουλο ή τον σύμβουλο πριν του στείλετε χρήματα, συνιστούν και οι δύο οργανισμοί. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελέγχοντας τα διαπιστευτήριά τους, αναζητώντας το όνομά τους με λέξεις-κλειδιά όπως «κριτικές» και «απάτη» και ψάχνοντας για τυχόν καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν.

Εάν κάποιος προσπαθεί να σας πιέσει να πάρετε μια απόφαση, αυτό είναι red flag, σημειώνει ο ιστότοπος της FTC: Μπορεί να ελπίζει ότι δεν είστε σε επιφυλακή και ότι δεν είχατε ακόμη χρόνο να κάνετε την έρευνά σας.
Αντί να κάνετε εκπτώσεις, κάντε τη δύσκολη δουλειά του να βρείτε την καλύτερη επιχειρηματική στρατηγική για τον εαυτό σας, συμβούλευσε ο Κούμπαν. Το να κάνετε αυτή την επιπλέον προσπάθεια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε «ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του στον επιχειρηματία και επενδυτή Randall Kaplan νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Crash test ανάμεσα σε ΕΚΤ και Fed για τη νομισματική πολιτική

Η Rolls-Royce της Σοφίας Λόρεν επιστρέφει σαγηνευτική και ηλεκτρική – Στις 600.000 ευρώ το κόστος αναπαλαίωσης

Eurostat: Οριακή αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2023 (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ