Τις χειρότερες στιγμές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα επτά εβδομάδες, ετοιμάζεται να ζήσει η χώρα, με την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς να μετατρέπεται στο πεδίο της τελικής αναμέτρησης. Και το ερώτημα, από την απάντηση του οποίου ίσως κριθεί η έκβαση του πολέμου είναι εάν και πόσο αποφασιστική θα είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια στην ουκρανική άμυνα.

Ο Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στη βοήθεια που θα στείλουν κυρίως τρεις μεγάλες δυτικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία. Γι’ αυτό και επαίνεσε τη νύχτα τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία που διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφτεί το Κίεβο.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον  Πούτιν.

Αναφερόμενος στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Mπάιντεν προέβλεψε χθες ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο Τζο Μπάιντεν πρόφερε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».

«Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η δυνατότητά σας να γεμίσετε με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», δήλωσε, βαφτίζοντας την άνοδο της τιμής των καυσίμων «αύξηση του Πούτιν».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έφθασε στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Για τον κ. Μπάιντεν, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας κατά «το 70%», λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και βασικών τροφίμων εξαιτίας «του Πούτιν». Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι με την οικονομική πολιτική του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μπάιντεν έχει κάνει ορισμένες δηλώσεις που αναγκάστηκαν κατόπιν να ανασκευάσουν, ή να διευκρινίσουν, στελέχη της κυβέρνησής του. Η πλέον αμφιλεγόμενη είναι αυτή που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πολωνία, όταν είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να επιτραπεί να «παραμείνει στην εξουσία». Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε κατόπιν να ξεκαθαρίσει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ). Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που εντέλει αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χλεύασε σήμερα τη δήλωση του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε πάει όπως προέβλεπε το «σχέδιο» των επιτελών του, διερωτώμενος για ποιο σχέδιο μιλάει όταν η Ρωσία υφίσταται τόσο βαριές απώλειες στην Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους «ευγενείς» σκοπούς της καθώς συνεχίζει «ρυθμικά και ήρεμα» αυτήν που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην επικράτεια της Ουκρανίας.

«Στη Ρωσία ειπώθηκε ξανά ότι αυτή που αποκαλείται ‘ειδική επιχείρηση’ πάει, υποτίθεται, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια βραδινού διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε σήμερα στην πλατφόρμα Telegram.

«Πώς ακριβώς συνελήφθη σχέδιο που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα; Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» συνέχισε ειρωνικά ο ουκρανός πρόεδρος.

 Διαβάστε ακόμη

Στη σκιά της ακρίβειας το λιανεμπόριο

Το θρίλερ με τον Επίτροπο στην Τράπεζα Αττικής, η Μεγάλη Παρασκευή του Σαράντη, το χρυσό πακέτο του Αρτούρ, ο Νίκος της BC Partners και το κλειστό κλαμπ

Το «μεγάλο κανόνι»: Ξανά στο σφυρί και με σκόντο τα ακίνητα της οικογένειας Πατρώνη στη Σύρο