Πριν από κάποια χρόνια, ο Ρέι Ντάλιο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την οικονομική κρίση του 2008. Σήμερα, ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου hedge fund σε ολόκληρο τον κόσμο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα οικονομική καταστροφή. 

«Θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάλιο μιλώντας στο CNBC. «Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα οφείλεται κυρίως, σε παρεξηγήσεις» πρόσθεσε.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η επόμενη μέρα

Στο τελευταίο βιβλίο του, ο Ντάλιο υποστηρίζει ότι η Αμερικανική πλευρά προσπαθεί να κάνει την Κίνα και τον πολιτισμό της «πιο αμερικανικό». Σε περίπτωση ωστόσο, που οι προσπάθειες αυτές ναυαγήσουν τότε, είναι πολύ πιθανό να επέλθει η σύγκρουση.

Αναπόφευκτα σε ένα τέτοιο σενάριο, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών, θα ενταθεί. Υπενθυμίζεται πως η διαμάχη αυτή ξεκίνησε λόγω των χειρισμών Τραμπ και είχε ως αποτέλεσμα, πολλές αμερικανικές εταιρείες να αναγκαστούν να μειώσουν τους μισθούς εργαζομένων αυξάνοντας συγχρόνως, τις τιμές των προϊόντων.

Μελέτη της Moody’s Analytics έδειξε ότι ο εμπορικός πόλεμος κόστισε στους Αμερικανούς τουλάχιστον 300.000 θέσεις εργασίας, μόλις τον πρώτο χρόνο του. Πέρυσι, μια ακόμη μελέτη, αυτή τη φορά από την Federal Reserve Bank of New York, διαπίστωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος είχε κοστίσει στις αμερικανικές εταιρείες 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Παρόλα αυτά, ο Ντάλιο εκφράζει την ελπίδα του, ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το γκρεμό της σύγκρουσης. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, αυτά είναι σύμφωνα με τον ίδιο, τα μυστικά για την αποφυγή κάθε επικείμενης οικονομικής καταστροφής.

Συμβουλή Νο. 1: Αξιολογήστε τους οικονομικούς σας κινδύνους

«Αν ανησυχείς, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Και αν δεν ανησυχείς, πρέπει να ανησυχείς». Το αίσθημα της ανησυχίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι ακόμη, πιο προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους ενώ παράλληλα, τους παρακινεί να αναλάβουν άμεση δράση.

Ένας κίνδυνος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η «τοποθεσία», που σημαίνει το φυσικό μέρος όπου ζείτε και εργάζεστε. Το βιβλίο του Ντάλιο περιέχει έναν «Δείκτη Υγείας» που βαθμολογεί περίπου δώδεκα κράτη με βάση 18 παράγοντες όπως το ύψος των χρεών, η στρατιωτική δύναμη και η οικονομική απόδοση. Προορίζεται ως πηγή για τους αναγνώστες να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να διαμορφώσουν στρατηγικές για το πού να ζήσουν και να επενδύσουν.

Η μετεγκατάσταση είναι, φυσικά, συχνά μια ταλαιπωρία – αλλά σύμφωνα με το δισεκατομμυριούχο αξίζει να εξεταστεί υπό ανησυχητικές οικονομικά συνθήκες. «Η ευελιξία είναι το κλειδί», πρόσθεσε. Ομοίως, συμβουλεύει τους πολίτες να εξετάσουν τους πιθανούς μελλοντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.

Συμβουλή Νο. 2: Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας

Σύμφωνα με τον Ντάλιο το σημαντικότερο για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας επενδυτικής σας στρατηγικής, για να υπολογίσει κανείς πόσες εβδομάδες θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά εάν έχανε τη δουλειά του.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι τα χρήματά σας δεν είναι όλα αποθηκευμένα σε ένα μέρος. «Τα μετρητά δεν είναι μια ασφαλής επένδυση», τόνισε ο Ντάλιο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 31 ετών στις ΗΠΑ. Το χαρτοφυλάκιό σας θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και ψηφιακά στοιχεία όπως κρυπτονομίσματα. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα νιώθετε οικονομικά μετέωροι.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Γιατράκου: Άγονος ο πλειστηριασμός για το σπίτι της Κηφισιάς

All I Want For Christmas: Πόσα χρήματα βγάζει κάθε χρόνο η Μαράια Κάρεϊ από αυτό το τραγούδι (vid)

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση – Άκαρπη και η νέα παρέμβαση από την Κεντρική Τράπεζα