Η εταιρεία του μεγιστάνα του πάρκου τροχόσπιτων καταγράφει μια περιουσία σε κέρδη αφού οι φορολογούμενοι της έδωσαν 3,5 εκατ. λίρες την ημέρα πέρυσι για να στεγάσει αιτούντες άσυλο

Ο Γκράχαμ Κινγκ, πρώην μεγιστάνας των πάρκων τροχόσπιτων και των ντίσκο, κέρδισε 25 εκατομμύρια λίρες το 2021 χάρη σε μια σύμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στη νότια Αγγλία και την Ουαλία.

Όμως, η εκτίναξη του αριθμού των αφίξεων στη Μάγχη σήμαινε ότι τα κέρδη του υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι.

Η εταιρεία του πληρώθηκε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε 12 μήνες – 3,5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα – για τη φιλοξενία και τη μεταφορά των αφίξεων. Το Clearsprings Ready Homes είχε βγάλει 500 εκατομμύρια λίρες το 2021.

Και σε μια ένδειξη αμφιβολίας για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να πατάξει τις αφίξεις μικρών σκαφών – και τα συνακόλουθα έξοδα των ξενοδοχείων – προβλέπει με αυτοπεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν «για το ορατό μέλλον».

Οι λογαριασμοί της Clearsprings αναφέρουν ότι «επιδιώκει να επεκτείνει τη συμμετοχή της σε μεγάλες περιοχές μη ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως πρώην στρατόπεδα».

Χάρη σε μια κυβερνητική λογιστική αλλαγή, οι δαπάνες για τη στέγαση μεταναστών στη Βρετανία υπολογίζονται πλέον ως μέρος του προϋπολογισμού της εξωτερικής βοήθειας.

Τα ετήσια κέρδη που αποκομίζει ο κ. Κινγκ είναι ισόποσα με το σύνολο της χρηματοδότησης της βοήθειας που παρέχεται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο στην Συρία. Τα κέρδη του ύψους 60 εκατομμυρίων λιρών είναι επίσης περισσότερα από το 1 λίρα το κεφάλι που δίνεται στα 60 εκατομμύρια άτομα της Τανζανίας που μαστίζεται από τη φτώχεια.

Ο κ. Κινγκ, 56 ετών, μπορεί να γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της μεταναστευτικής βιομηχανίας της Βρετανίας, με το συμβόλαιό του στο Υπουργείο Εσωτερικών να διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2029.

Στο γύρισμα του αιώνα διατηρούσε ένα πάρκο τροχόσπιτων στο Canvey Island του Essex, μαζί με τον αδελφό του. Ξεδιπλώθηκε όταν μια ντίσκο που διατηρούσε έχασε την άδειά της και πρότεινε να χρησιμοποιήσει το κτίριο -ένα πρώην σινεμά- για να στεγάσει πρόσφυγες.

Η επιχείρησή του έγινε είδηση όταν ένα δημοτικό συμβούλιο επέλεξε να στεγάσει αιτούντες επιδόματος στα τροχόσπιτά του. Βρέθηκε επίσης στη γραμμή του πυρός όταν οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο σε «ετοιμόρροπες» και «υποβαθμισμένες» συνθήκες σε έναν πρώην στρατώνα στο Κεντ και σε ένα στρατόπεδο στο Πεμπροκσάιρ.

Η τότε υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υπερασπίστηκε αρχικά τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά αργότερα έδωσε εντολή στην Clearsprings να προβεί σε βελτιώσεις.

Ο πλούτος του κ. Κινγκ έχει δώσει στον γιο και την κόρη του ένα οικοτροφείο 44.000 λιρών ετησίως και έχει χρηματοδοτήσει τις παγκόσμιες διακοπές της οικογένειας και τα ταξίδια για σκι στις Άλπεις. Η κόρη του Καταλίνα σπουδάζει καλλιτέχνης και οι δημιουργίες της περιλαμβάνουν εκτυπώσεις 10 λιρών με το σύνθημα «Θα ανταλλάξουμε τους ρατσιστές με τους πρόσφυγες».

Η Clearsprings δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό 2 μέρες πριν.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπαταλά δημόσιο χρήμα στο σύστημα ασύλου και υποστήριξε ότι το Εργατικό Κόμμα θα σταματήσει τη χρήση ξενοδοχείων από μετανάστες και θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια λίρες.

Η ίδια δήλωσε: «Το ποσό των χρημάτων που σπαταλούν οι Συντηρητικοί για το διαλυμένο σύστημα ασύλου μας είναι εντυπωσιακό8 εκατομμύρια λίρες κάθε μέρα».

«Οι εταιρείες επωφελούνται ενώ ο φορολογούμενος υποφέρει και, αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απλά συνεχίζουν να επιδεινώνουν το κόστος.

Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν κάθε χρήση ξενοδοχείου ασύλου, εκκαθαρίζοντας την εκκρεμότητα με το άσυλο, με περισσότερους υπαλλήλους και μια νέα μονάδα επιστροφών, για να εξοικονομήσουν στον φορολογούμενο 2 δισεκατομμύρια λίρες.

«Το βρετανικό κοινό θέλει να δει ισχυρή ασφάλεια των συνόρων και ένα σωστά ελεγχόμενο και δίκαιο σύστημα ασύλου».

Διαβάστε ακόμη:

Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα – Τι «βλέπουν» για μετοχές και τράπεζες

Μαξίμου για ακρίβεια: Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό

Γιατί η Γερμανία αναζητεί επειγόντως 60 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ