Μόνιμες αυξήσεις εισοδήματος, στοχευμένες παρεμβάσεις και διαρκής έλεγχος στην αγορά για αδικαιολόγητα κέρδη και εικονικές εκπτώσεις, αποτελούν το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής για την περίοδο του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας ταυτόχρονα από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών να συνεχίσουν με την ίδια ένταση το μεταρρυθμιστικό έργο, ακόμη κι αν επιφέρει αντιδράσεις. Το γεγονός ότι, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σε όλα τα γκάλοπ εικόνα κυριαρχίας, δημιουργεί άλλωστε δυναμική αδιατάρακτης υλοποίησης των διακηρυγμένων στόχων στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων του περασμένου Ιούλη. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί δε, σε καθημερινή βάση, να υπενθυμίζει το σχετικό μήνυμα: αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αλλά και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στην Υγεία και την Παιδεία.

Όσον αφορά στην προσπάθεια τιθάσευσης των επιπτώσεων του πληθωρισμού, η πρώτη κίνηση παραπέμπει στις μόνιμες αυξήσεις του εισοδήματος, είτε μέσω αυξήσεων των μισθών, είτε μέσω μείωσης φόρων. Η λογική αυτή επικράτησε και κατά την πρώτη τετραετία, σε μια χώρα, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα αυξημένα ελλείμματα και τα χρέη- «Ως χώρα είμαστε πρωταθλητές στον κόσμο στη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν «υποθηκεύει» τους νεότερους ημών, αλλά βέβαια και τους μεγαλύτερους πολλές φορές ―γιατί αυτήν την κρίση χρέους την πλήρωσαν και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί και οι νεότεροι- αλλά μειώνει το χρέος της χώρας. Δηλαδή, ουσιαστικά ανοίγει δρόμους για ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος όσο αφορά στις στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις εξηγεί ότι δεν παραπέμπουν μόνο σε επιδοματικές πολιτικές.

Όπως προσθέτει «αν κάναμε μόνο επιδοματική πολιτική στις πλάτες των επόμενων γενεών, όπως έχουν κάνει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, τότε θα ακολουθούσαμε μία εντελώς ανεύθυνη και αδιέξοδη πολιτική αυτό». Μία από τις στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις είναι για παράδειγμα το χριστουγεννιάτικο επίδομα των 350 εκατομμυρίων ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες (και κυρίως στους πιο ευάλωτους) αλλά και το ανοιχτό παράθυρο για αυξήσεις στο ποσό των εφημεριών για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που έτσι κι αλλιώς θα λάβουν αυξήσεις με το νέο μισθολόγιο από τις αρχές του νέου χρόνου.

Το έτερο σκέλος του τριπτύχου καθοδηγεί δράσεις για τον έλεγχο στην αγορά και την αντιμετώπιση των φαινομένων αδικαιολόγητων κερδών και εικονικών εκπτώσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ηγείται των καθημερινών και αδιάκοπων τεστ- χθες το πρωί για παράδειγμα επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Λεωφόρου Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και πελάτες του καταστήματος, να ακούσει και να ανταλλάξει απόψεις, αποκομίζοντας σαφή εικόνα για το αποτύπωμα των παρεμβάσεων που, είτε έχουν ήδη γίνει, είτε σχεδιάζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Την μπαγκέτα των πρωτοβουλιών έχει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος και συνόδευε τον πρωθυπουργό στην χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Εκεί – να σημειωθεί- ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» (όπου πλέον έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 868 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών) και για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο μέσω των γκάλοπ που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια εξαιρετικά ούτως ή άλλως δύσκολη συνθήκη. Μετά από 11 χρόνια, το σκηνικό αλλάζει, χωρίς ωστόσο η Νέα Δημοκρατία να χάνει το ισχυρό και ασφαλές προβάδισμα.

Η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ «κουμπώνει» και με τη δημοσκοπική, καθώς ο νέος αρχηγός, Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρνει να βάλει φρένο στις διαρροές προς το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και την αδιευκρίνιστη ζώνη. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πάντως ότι «ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αντιπολίτευση- γι’ αυτό εμείς δεν υποτιμούμε κανέναν».

Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι είναι κόμη πολύ νωρίς για να αποκαλυφθεί η τάση των πραγμάτων κι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να κάνει «άλμα» και κυρίως να κερδίσει περισσότερους πόντους στο χώρο του Κέντρου, όπου παραμένει κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι αξιοσημείωτο πράγματι ότι μετά από αρκετά χρόνια, πάνω από μία δεκαετία, φαίνεται, έστω δημοσκοπικά, ότι έχουμε ένα άλλο κόμμα δεύτερο, όμως, με πολύ άλλη δυναμική από αυτή που είχε το αντίστοιχο δεύτερο κόμμα αυτή τη δεκαετία. Δείτε τα νούμερα. Οι μετρήσεις λένε τα πάντα. Αποτυπώνουν και την εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό –αν δείτε και στην καταλληλόλητα Πρωθυπουργού – και την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, όμως, λένε και τα προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και στην ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να μην διαβάζει όλα αυτά a la carte ή κατά το δοκούν αλλά να διαπιστώνει τα πάντα και δη τις λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη

Τα «κόλπα» των ιδιοκτητών για να γλιτώσουν φόρους από τα Airbnb

Σοκολάτα: Ο γλυκός «πόλεμος» για μία συνταγή 200 εκατ. ευρώ

Κατοικίες: «Εξοικονομώ» και ενισχυμένες φοροαπαλλαγές για την αναβάθμισή τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ