Οι αδυναμίες του Ζούκερμπεργκ ως CΕΟ της Meta «δημιουργούν προβλήματα» στον  γίγαντα τεχνολογίας, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπιλ Τζορτζ, ανώτερος συνεργάτης στο πανεπιστήμιο Harvard και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Medtronic.

«Πιστεύω ότι η Facebook δεν μπορεί να εξελιχθεί, όσο ο Ζούκερμπεργκ βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση», επισημαίνει μιλώντας στο CNBC. «Από ότι φαίνεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι η αιτία για την οποία δεκάδες εργαζόμενοι και μεγαλοστελέχη έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την Meta. Πραγματικά έχει χάσει το δρόμο του», προσθέτει.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Τζορτζ μελετά τις ηγετικές αποτυχίες στον εργασιακό χώρο. Πρόσφατα, συγκέντρωσε τα ευρήματα αυτά στο νέο του βιβλίο με τίτλο «True North: Leading Authentically in Today’s Workplace, Emerging Leader Edition». Ειδικότερα, ο ίδιος υποστηρίζει πως όσοι εργοδότες και προϊστάμενοι χάνουν τον σκοπό τους ως ηγέτες στο βωμό του χρήματος, της φήμης ή της εξουσίας είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Έπειτα μάλιστα, από δεκαετίες έρευνας για εταιρικές καταρρεύσεις υψηλού προφίλ, παρατηρεί ότι υπάρχουν εντυπωσιακές ομοιότητες των συγκεκριμένων ανθρώπων με τον Ζούκερμπεργκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη μετέωρη ανάπτυξη της εταιρείας του. Τον Φεβρουάριο, η Meta έχασε περισσότερα από 232 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από οποιαδήποτε αμερικανική μετοχή στην ιστορία. Ο Ζούκερμπεργκ και τα στελέχη του απέδωσαν σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών απορρήτου της Apple το 2021 που έχουν δυσκολέψει τη στόχευση διαφημίσεων σε χρήστες smartphone, καθώς και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές όπως το TikTok.

«Δεν δέχεται συμβουλές»

«Ο Ζούκερμπεργκ, είναι πλέον, ένας ατομικιστής που αποφεύγει να δημιουργεί στενές σχέσεις και απομακρύνει τους γύρω του», υπογραμμίζει ο Τζορτζ. Αυτά τα αφεντικά συχνά δεν δέχονται βοήθεια, συμβουλές ή σχόλια και για αυτό οδηγούνται σε λάθη. Είναι ευρέως γνωστό, ότι ο Ζούκερμπεργκ εμπιστεύεται πάνω από όλα το ένστικτό του.

Ακόμη ο διάσημος δισεκατομμυριούχος αναζητά συνεχώς, τη δόξα. Έχει μάλιστα, φτάσει στο σημείο να «βάζει τα χρήματα πάνω από οτιδήποτε άλλο», δεν διστάζει να αναφέρει ο Τζορτζ. Αυτοί οι τύποι αφεντικών δεν είναι ποτέ πραγματικά ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν και είναι πρόθυμοι να φτάσουν στα άκρα για να κερδίσουν περισσότερα. Ο Ζούκερμπεργκ θέτει ως βασική του προτεραιότητα τα κέρδη και την ανάπτυξη της Meta, ακόμη και σε βάρος των δισεκατομμυρίων χρηστών της εταιρείας.

Η συμβουλή του Τζορτζ για τον Ζούκερμπεργκ είναι να επιστρέψει στον σωστό δρόμο. «Πρέπει να αποσυρθεί, να κάνει ένα διάλειμμα για να ξαναβρεί τον σκοπό και τις αξίες του», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Μάρτιν Δουγιάμας: Ο Έλληνας πίσω από τη μεγαλύτερη παγκοσμίως πλατφόρμα για ψηφιακή εκπαίδευση (pic)

Επέκταση της τουριστικής σεζόν: Aνοιχτά ξενοδοχεία και τον Νοέμβριο σε Κρήτη, Κω και Ρόδο (pic + πίνακας)

Ανατροπή για τα τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει – Με δύο τρόπους η πληρωμή