Οι Βρετανοί καταναλωτές ενδέχεται να χρησιμοποιούν ένα νέο ψηφιακό νόμισμα ονόματι «Britcoin» ως εναλλακτικό των μετρητών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Δεδομένης της μεταβλητότητας των αγορών των κρυπτονομισμάτων και την κατάρρευση της εταιρείας crypto FTX, η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα πρέπει να καθησυχάσουν τους πολίτες και να τους πείσουν πως το βρετανικό ψηφιακό νόμισμα θα είναι τόσο ασφαλές όσο και τα μετρητά.

Οι ρυθμιστές θα μελετήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος ελεγχόμενου από την κεντρική τράπεζα πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους στα μέσα στης τρέχουσας δεκαετίας.

Ο ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ και ο κεντρικός τραπεζίτης Άντριου Μπέιλι μπορεί, μεν, να μην αποφασίσουν να προχωρήσουν με τα επόμενα βήματα του πλάνου, αλλά το μομέντουμ θεωρείται αυξημένο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των ρυθμιστικών αρχών αυτών, η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος θεωρείται ως απαραίτητο βήμα για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

Εάν η όλη προσπάθεια λάβει το «πράσινο φως», το ψηφιακό νόμισμα ενδέχεται να εισέλθει στις ζωές των καταναλωτών το νωρίτερο στα τέλη της δεκαετίας.

«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούμε συναλλαγές ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο. Η ανάγκη δημιουργίας μίας ψηφιακής στερλίνας θεωρείται, πια, αναγκαία αφού θα βοηθήσει τις εταιρείες, θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα σταθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον της χώρας», ανέφερε ο Μπέιλι, προσθέτοντας πως «Υπάρχουν, όμως, ένας αριθμός προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η ΒοΕ θα κάνει τις αναγκαίες μελέτες πριν προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα χρήματα».

Το Britcoin θα εκδίδεται από την Τράπεζα της Αγγλίας και θα μπορεί να χρησιμοποιείται είτε επί προσωπικού είτε διαδικτυακά. Θα αποτελεί εναλλακτική των μετρητών ή των μεταφορών χρημάτων και η χρήση του δε θα επιφέρει επιπλέον χρεώσεις ή τόκους.

Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως η ψηφιακή στερλίνα θα έχει αυστηρά στάνταρ ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων «όπως ακριβώς και οι τραπεζικές και πιστωτικές ή χρεωστικές συναλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, το Britcoin δε θα είναι ανώνυμο αφού οι χρήστες του θα πρέπει να μπορούν να επιβεβαιωθούν για την αποφυγή και καταπολέμηση εγκληματικών ή παράνομων πρακτικών».

Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ μελετούν, επίσης, τη δημιουργία των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, αν και η ΒοΕ βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά.

Σύμφωνα, τέλος, με την ΒοΕ και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, «τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα ενδέχεται να διασπάσουν και να πλήξουν τη σταθερότητα του νομισματικού συστήματος. Γι αυτόν το λόγο είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας αξιόπιστης και αποτελεσματικής επιλογής η οποία θα αντικαταστήσει τα μετρητά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος το οποίο θα εκδίδεται και θα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της χώρας».

Όσο για τον Χαντ, υπογράμμισε πως «αν και η χρήση των μετρητών θα συνεχιστεί, η ψηφιακή στερλίνα με τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας θα μπορέσει να αποτελέσει έναν εύκολο, εύχρηστο και αξιόπιστο τρόπο συναλλαγών. Γι αυτό θα μελετήσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας και θα έχουμε ως κύριο μέλημά μας την χρηματοοικονομική σταθερότητα».