Διεθνή

ΟΗΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκλογή Γκεμπρεγέσους στον ΠΟΥ

  • newsroom


Έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από τον κορωνοϊό και η οποία έφερε στο φως τις ανεπάρκειες του ΠΟΥ, ο δρ Τέντρος θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ενίσχυσης του οργανισμού

Άνοιξε σήμερα ο δρόμος για την επανεκλογή του Αιθίοπα δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάιο, έπειτα από διαδικαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενεύη.

Τον ίδιο μήνα θα πρέπει ακόμη να εκλεγεί επισήμως από το σύνολο των χωρών μελών του οργανισμού, μια εκλογή που αναμένεται να γίνει χωρίς δυσκολία, αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Σε μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο περίπου 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία- επικύρωσαν επισήμως την υποψηφιότητά του, αφού πέρασε από δημόσια ακρόαση.

Κατά την παρουσίασή του, ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τις χώρες να «ενδυναμώσουν τον ρόλο του ΠΟΥ στην καρδιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της υγείας» και τους ζήτησε να αναγνωρίσουν «την υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο δρ Τέντρος, που είναι επικεφαλής του ΠΟΥ από το 2017, χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδίως από τους Αφρικανούς, επειδή επέτρεψε να στραφεί περισσότερο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας προς την Αφρική, ιδίως κατά την πανδημία.

Και η Αιθιοπία, που διεκδικούσε να διεξαχθεί έρευνα για τα σχόλιά του σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, από όπου προέρχεται, δεν κατάφερε να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του, ελλείψει υποστήριξης.

Ωστόσο, η Αιθιοπία πέτυχε να εμποδίσει την Αφρική να προτείνει την υποψηφιότητά του, την οποία τελικά πρότειναν 28 χώρες – μέλη του ΠΟΥ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης ένας μικρός αριθμός αφρικανικών χωρών, μεταξύ των οποίων η Κένυα και η Ουγκάντα.

«Οι λέξεις δεν φτάνουν. Πολύ ευγνώμων για την ανανεωμένη υποστήριξη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, μετά την ψηφοφορία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. «Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα», είπε, ευχαριστώντας τις χώρες – μέλη για την υποστήριξή τους στη διάρκεια αυτής της περιόδου, που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο 56χρονος δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είναι ειδικός στην ελονοσία, ανοσολόγος, γιατρός της κοινότητας και πρώην υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας. Επίσης, είναι ο πρώτος Αφρικανός επικεφαλής του ΠΟΥ και στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας.

Η άφιξη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, που επανέφερε τις ΗΠΑ στους κόλπους του ΠΟΥ, του πρόσφερε μια νέα πνοή, καθώς είχε δεχθεί αδιάκοπες επιθέσεις από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διακόψει τη χρηματοδότηση του οργανισμού με την κατηγορία ότι ήταν πολύ προσκείμενος στην Κίνα και ότι δεν διαχειρίστηκε καλά την πανδημία.

Ο πιο επικριτικός τόνος του δρα Τέντρος απέναντι στην Κίνα, η οποία όπως εκτιμά δεν ήταν αρκετά διαφανής ως προς την προέλευση της πανδημίας, του κόστισε κάποιες επιπλήξεις από το Πεκίνο, που υποστηρίζει παρόλα αυτά την επανεκλογή του.

Ένα σκάνδαλο για σεξουαλική βία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από υπαλλήλους του οργανισμού -μεταξύ άλλων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις- προκάλεσε ομοβροντία επικρίσεων από δεκάδες χώρες – μέλη, που έκριναν πως η αντίδραση του δρα Τέντρος ήταν πολύ ήπια και πολύ αργή. Σήμερα, ο ίδιος επανέλαβε πως αισθάνθηκε φρίκη.

Επίσης, ηπανδημία έδειξε πως οι εκκλήσεις του απευθύνονται συχνά σε ώτα μη ακουώντων. Έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από τον κορωνοϊό και η οποία έφερε στο φως τις ανεπάρκειες του ΠΟΥ, ο δρ Τέντρος θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ενίσχυσης του οργανισμού, που ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ, προκειμένου κυρίως να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην απόκριση στις παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις και να προβλεφθούν μελλοντικές επιδημίες.

«Η πανδημία ανέδειξε το στοίχημα, με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι, ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος», υπογράμμισε στη διάρκεια της ακρόασής του. Όμως, το περίγραμμα της μεταρρύθμισης μένει ακόμη να προσδιοριστεί από τις χώρες – μέλη, που ανησυχούν για την κυριαρχία τους και δεν έχουν καμία επιθυμία να παραχωρήσουν μεγαλύτερη εξουσία στον ΠΟΥ.

«Η μελλοντική επιτυχία του ΠΟΥ θα εξαρτηθεί από την υποστήριξή μας στις προτάσεις που αποσκοπούν, ώστε το μερίδιο της συμβολής των χωρών – μελών να αποτελεί το 50% του προϋπολογισμού του οργανισμού μέχρι το 2028 – 2029», δήλωσε ο δρ Τέντρος.

Μέχρι στιγμής, το 16% του προϋπολογισμού προέρχεται από υποχρεωτική συνεισφορά των χωρών μελών και το υπόλοιπο από εθελοντικές συνδρομές από δημόσιους και ιδιωτικούς δωρητές, που αποφασίζουν πώς μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική αγoρά – Τα top picks για το 2022

Καταρρέει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου με τα μάτια στραμμένα στην Κίνα

Ποια χώρα έδωσε $14 εκατ. για να αγοράσει τη… σημαία της