Διεθνή

Ποια χώρα έδωσε $14 εκατ. για να αγοράσει τη… σημαία της

  • newsroom


Ο Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι πλέον η σημαία είναι ελεύθερη και πως ανήκει σε όλους

Το ποσό των 14 εκατ. δολαρίων έδωσε η Αυστραλία για να αγοράσει τα δικαιώματα για τη σημαία των Αβοριγίνων, βάζοντας τέλος σε μια διαμάχη πολλών ετών που αφορούσε στον σχεδιασμό της.

Όπως αναφέρει το CNN, η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον εξασφάλισε έναντι του παραπάνω ποσού (ή 20 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας) τα δικαιώματα από τον καλλιτέχνη Χάρολντ Τόμας, ο οποίος είχε σχεδιάσει τη σημαία πριν από 50 χρόνια.

Μετά από αυτή τη συμφωνία, πλέον κάθε πολίτης μπορεί να χρησιμοποιεί τη σημαία σε ρούχα, αντικείμενα και έργα Τέχνης, χωρίς να απαιτείται άδεια και χωρίς να πρέπει να πληρώσει κάποιο ποσό.

Ο Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι πλέον η σημαία είναι ελεύθερη, ότι ανήκει σε όλους και πως η κυβέρνησή του θέλησε «να προστατεύσει τη σημαία των Αβοριγίνων με βάση τις επιθυμίες του Χάρολντ Τόμας».

Η σημαία των Αβοριγίνων αναγνωρίστηκε επισήμως το 1995 και έχει μαύρο χρώμα που συμβολίζει τους ιθαγενείς, κόκκινο για το αίμα και τη γη, καθώς και έναν κίτρινο κύκλο στη μέση που συμβολίζει τον ήλιο.

Στην πορεία προέκυψαν προβλήματα σε ό,τι αφορά την εμπορική χρήση της, καθώς μια εταιρεία που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το σχέδιο του Χάρολντ Τόμας απαιτούσε να λαμβάνει χρήματα κάθε φορά που κάποιος το χρησιμοποιούσε.

Το 2019 ξεκίνησε η εκστρατεία «Free the flag», ενώ σύμφωνα με το CNN η υπόθεση φαίνεται ότι πλέον έκλεισε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, ώστε η σημαία να ανήκει σε κάθε πολίτη της Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική αγoρά – Τα top picks για το 2022

Καταρρέει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου με τα μάτια στραμμένα στην Κίνα

Nvidia: Προς ματαίωση το mega deal στον χώρο των ημιαγωγών