Καταπονημένος από τη δέσμη μέτρων και περιορισμών, ο πλανήτης υποδέχεται σε λίγες ημέρες τη σπουδαιότερη «γιορτή» του παγκόσμιου αθλητισμού. Τα συναισθήματα πολλά και εναλλασσόμενα. Σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, μετά τα πολύμηνα lockdown, αγωνίας, για την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και απόλυτης αδρεναλίνης για τις επιδόσεις των αθλητών, διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021, στο Τόκιο, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί είναι για πολλούς λόγους διαφορετικοί: η ελληνική αποστολή αποδεικνύεται η μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία 28 χρόνια, η ευαισθητοποίηση απέναντι σε πολιτικές εκφράσεις πανηγυρισμού εμφανέστερη, ο Ολυμπιακός όρκος αλλαγμένος και μέσα σε όλα αυτά η πανδημία, τα κρούσματα και η καραντίνα.

«Η εικόνα που διαμορφώνεται στο Τόκιο απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στον ιαπωνικό λαό το 2013 όταν ανατέθηκε η Ολυμπιάδα 2020 στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Έκτοτε, ο δρόμος για το 2020 – ή το 2021 – ήταν δύσβατος, γεμάτος λακκούβες …ολυμπιακών διαστάσεων: Αναβολή και συνακόλουθη διαρροή χορηγικών κονδυλίων και κερδών από εισιτήρια, πλήρης επανασχεδιασμός του σταδίου, λογοκλοπή (και στη συνέχεια αντικατάσταση) λογότυπου, κρούσματα σεξισμού, αυστηρά μέτρα παραμονής για δημοσιογράφους και αποστολές, αποκλεισμός θεατών, παρακολουθήσεις με βραχιολάκια και GPS με φόντο τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των Ιαπώνων πολιτών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από την πανδημία πόσο μάλλον όταν αρνούνται να εμβολιαστούν», τα λόγια της Άριας Αγάτσα, μέλους της δημοσιογραφικής αποστολής της ΕΡΤ στους Ολυμπιακούς, αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί λίγες ημέρες προτού ανοίξει η αυλαία.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κριστιάνο Αλότσι (Barilla Hellas): «Η πανδημία επιβάλλει νέα πρότυπα ηγεσίας και ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης»

Κατώτατος μισθός στην τελική ευθεία – Οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων

Το τέταρτο κύμα φέρνει… μεταλλάξεις στην οικονομία