Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Παρασκευή (3/2) σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.

Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της ΕΕ. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Πλαφόν από τις χώρες της G7 και την Αυστραλία

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να θέσουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλαφόν τίθεται στα 45 δολάρια το βαρέλι για τα χαμηλής διύλισης προϊόντα, όπως το μαζούτ και στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα ακριβότερα, υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, όπως το ντίζελ.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο στόχος των πλαφόν που θέτει η G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) είναι να περιοριστούν τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι να «συντριβεί» η ρωσική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ είχε συμφωνήσει να τεθεί πλαφόν στο αργό ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυτό το πλαφόν.

Διαβάστε ακόμη:

Ποινική έρευνα για τη «μαύρη» λίστα των $100 δισ. στην Credit Suisse

Alpha Bank: Εθελούσια έξοδος με αποζημίωση έως €200.000 – Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Tηλεργασία στο Δημόσιο: Τι αλλάζει για τους υπαλλήλους – Ποιοι εξαιρούνται