Διεθνή

«Ουαί τοις ηττημένοις»: Ο Σάρατζ θέλει να καταλαβει άλλες δυο πόλεις πριν την εκεχειρία

  • newsroom


Μετά την ήττα του Λίβυου «ισχυρού ανδρός» Χαλίφα Χαφτάρ, ο νικητής Φαγιεζ αλ Σάρατζ με τις πλάτες του Ερντογάν προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τον έλεγχο στη χώρα και να αποκλείσει την πρόσβαση στον Πούτιν

Ο στρατός της λιβυκής κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ θα συνεχίσει το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έως ότου ανακτήσει δύο πόλεις στρατηγικής σημασίας και να αποκλείσει τη Ρωσία από το να δημιουργήσει βάση στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα στο Bloomberg την Κυριακή, μια ημέρα αφότου ο Χάφταρ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μόνο μετά την ανάκτηση της πόλης Σύρτη και της βάσης Γιούφρα, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη θα είναι ανοιχτή για πολιτικές συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ, είπε ο Μπασάγκα.

Ο Χάφταρ χθες ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι σταμάτησε τις επιθέσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης και ότι επιδιώκει μια πολιτική διαδικασία που θα θέσει τέλος στον πόλεμο.

Η Σύρτη, στο δυτικό άκρο της περιφέρειας με σχήμα ημισελήνου που ελέγχεται από τον Χάφταρ, έχει συμβολική αξία για την κεντρική κυβέρνηση επειδή εκεί με τη βοήθεια Αμερικανών και συμμάχων οι Λιβυκές δυνάμεις νίκησαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκεί το 2016.

«Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ανατολή, αλλά πρέπει να πρώτα να πάρουμε την Σίρτη και την Γιούφρα», είπε. «Πρέπει να αποτρέψουμε τη Ρωσία από τη δημιουργία βάσεων εκεί», είπε ο υπουργός.