Σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία μεταφέρθηκαν πολλά παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο στη Μαριούπολη και τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, όπως δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων και που ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν αρκετά κοντά του.

Τα παιδιά είχαν σταλεί στο σανατόριο προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς κατοικούσαν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στη Μαριούπολη.

Η Όλγα Λοπάτκινα, κηδεμόνας των έξι από αυτά τα παιδιά, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από εκεί και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, όπου έχει καταφύγει η ίδια αυτή τη στιγμή. Όμως, όπως είπε η ίδια, σήμερα ένα από αυτά της τηλεφώνησε για να της πει ότι μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της μίας αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας, που επί του παρόντος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε ένα νοσοκομείο εκεί.

«Δεν ξέρω πώς να τα πάρω πίσω τώρα», είπε η Λοπάτκινα, προσθέτοντας ότι η συνομιλία ήταν σύντομη και κανένας ενήλικας δεν επικοινώνησε μαζί της για να της ενημερώσει πού μένουν τώρα τα παιδιά.

Ο Αλεξέι Βολοστσούκ, συγγενής ενός υπαλλήλου του σανατόριου που είχε καταφύγει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού μπορέσει να φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά των παιδιών προς τηn πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Όπως δήλωσε, ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος μετέβη εκεί για να μεταφέρει τα παιδιά με ασθενοφόρο μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε σημείο ελέγχου στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά στο Ντονέτσκ επειδή κατάγονται από αυτήν την περιοχή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σανατόριο, γιατί όλες οι επικοινωνίες στη Μαριούπολη έχουν ουσιαστικά κοπεί. Τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονταν από ορφανοτροφεία που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά από το τμήμα της που διέφευγε από τον έλεγχο των αυτονομιστών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (DNR).

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν “σε απόγνωση” βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν βίαια σε ρωσικό έδαφος

«Τρόμος που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στη Ρωσία.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι τις τελευταίες ημέρες λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από τη Μαριούπολη. Σύμφωνα με το Κίεβο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη.

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από τη Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, τη δίψα και το δριμύ ψύχος.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία, αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ταχύτερη διαδικασία βεβαίωσης μη οφειλής του ΤΑΠ

Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πρόωροι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία επιθυμεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας