Πρόωροι είναι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές. Οι επενδυτές αναμένουν περιορισμένη αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια, με μακροπρόθεσμη διόρθωση, βάσει των 5ετών και 10ετών BEIR (breakeven inflation rate). Παράλληλα αναμένουν πως η «πληθωριστική καταιγίδα» δε θα διαρκέσει όσο τη δεκαετία του ‘70 δεδομένων των επιμέρους διαφορών στις κρίσεις.

«Σε ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον βλέπουμε πληθωρισμό, όχι ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Sarah Shaw, CIO της 4D Infrastructure Pty. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει, παράλληλα, αυξημένη ζήτηση, νομισματική χαλάρωση και καταθέσεις οι οποίες δεν έχουν -μέχρι τώρα- περάσει στην ευρύτερη οικονομία», προσέθεσε.

Η κρίση της δεκαετίας του ‘70 η οποία οδήγησε σε στασιμοπληθωρισμό υποστηριζόταν από αυξημένη ανεργία, περιορισμένη ανάπτυξη και μονομανία της Fed για αύξηση των επιτοκίων. Κανένα από αυτά τα φαινόμενα δεν έχει σχέση με την παρούσα κατάσταση. Η ανεργία στις ΗΠΑ κυμαίνεται μόλις στο 3,8%, ενώ η ανάπτυξη ανακάμπτει μετά από προσωρινή κρίση. Αν και η Fed σχεδιάζει αυξήσεις των επιτοκίων, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Jerome Powell έχει τονίσει πως οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν προσεκτικά.

«Οι αγορές επιτοκίων φαίνεται πως λαμβάνουν υπόψη την παροδικότητα της πετρελαϊκής κρίσης, σε σχέση με τη δεκαετία του ‘70», ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Praveen Karapaty. 

Oι πληθωριστικές εκτιμήσεις των αγορών για την επόμενη δεκαετία μπορεί να βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ από το 2005 αλλά οι αναλυτές αναμένουν πως ο ΔΤΚ θα κυμανθεί γύρω στο 3% την επόμενη δεκαετία. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τη δεκαετία του ‘70 είχε βρεθεί στο 13% σε σχέση με το 7,5% του περασμένου Ιανουαρίου.

Η αντιστροφή της καμπύλης break-even υποστηρίζει το ενδεχόμενο παροδικότητας του πληθωρισμού. Σημειωτέον πως το 10ετές BEIR βρίσκεται 60 μ.β. υπό του 5ετούς. Παρά τα καλά νέα, όμως, η Shaw τονίζει πως οι επενδυτές δε θα πρέπει να καθησυχάσουν, αφού ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια: «οι επενδυτές θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου τη σύσταση των χαρτοφυλακίων τους και το βαθμό κινδύνου τους».

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν θα γίνει Γ’ παγκόσμιος πόλεμος (upd)

Το μάθημα από την περιπέτεια με τον Πούτιν

Τζίνα Πολέμη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το διεθνές κέντρο του Yachting