Διεθνή

Ουκρανία: Ζητεί ένταξη στο NATO ως αντάλλαγμα για τον Nord Stream 2

  • newsroom


Η Ουκρανία θα λάβει από τη Γερμανία αντισταθμιστική οικονομική και πολιτική αποζημίωση για τον Nord Stream 2, τον οποίο θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της

Την άμεση ένταξή της στο NATO ζητεί η Ουκρανία μέσω του πρέσβη της στο Βερολίνο, ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση των εργασιών στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

«Θεωρούμε τον αγωγό Nord Stream 2 ως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου και μια ακόμη άμεση απειλή για την Ουκρανία. Η χώρα μου συνεχίζει να απορρίπτει τον αγωγό. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο που διχάζει την Ευρώπη και υπονομεύει σε τεράστιο βαθμό την ασφάλειά μας», τόνισε ο Μέλνικ.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, η Ουκρανία θα λάβει αντισταθμιστική οικονομική και πολιτική αποζημίωση από τη Γερμανία. Ωστόσο, πρόσφατα η χώρα επέκρινε τη Γερμανία για την καθυστέρηση της συγκεκριμενοποίησης αυτής της συμφωνίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, όπου είναι πιθανό να θέσει το θέμα τής -κατά τον ίδιο- έλλειψης προθυμίας συνεργασίας της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη

Η ελληνική ναυτιλία βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας με 13,8 δισ. ευρώ

Νταν Κρετίνσκι: Ο Τσέχος μεγιστάνας που θέλει να μπει στην ελληνική αγορά ενέργειας

Γραφείο Προϋπολογισμού: «A λα καρτ» στόχοι για το χρέος και «μόνιμο» Tαμείο Ανάκαμψης